Włosi dostają szału, gdy ktoś myje kawiarkę w zmywarce. Dlaczego?
Niedawno obejrzałam w mediach społecznościowych filmik, z gatunku tych pretendujących do bycia zabawnymi, z oburzonym młodym Włochem - zapewne studentem, któremu przyszło mieszkać pod jednym dachem z kolegą, nazwijmy go "profanem", który totalnie nie rozumiał włoskich zwyczajów. Ów młody Włoch nie krył oburzenia, gdy zobaczył, że współlokator wyjmuje ze zmywarki jego ulubioną kawiarkę. I tak jak Włoch nie krył oburzenia, jego kolega nie krył zaskoczenia - skąd taka wściekłość na widok wyszorowanego do czysta, błyszczącego naczynia wyjętego ze zmywarkowych czeluści?

Wspomniane wideo z Włochem i jego kolegą poniosło się w sieci i zebrało masę polubień. Wielu internautów na świecie dowiedziało się przy okazji, że wkładania kawiarki do zmywarki woła o pomstę do nieba. Dlaczego?
Dlaczego Włosi nie myją kawiarki w zmywarce?
Wypoczywając we włoskim domu albo apartamencie możemy narzekać na różne rzeczy. Możemy nie znaleźć w szafkach nożyczek czy otwieracza do butelek, ale nie zdarza się raczej nigdy, byśmy nie znaleźli w kuchennej szafce kawiarki (albo kilku) i kompletu filiżanek do espresso. Tak jak u nas nie ma domu bez czajnika, tak we Włoszech nie ma mieszkania bez kawiarki. Owa kawiarka jest we Włoszech niemal świętością, a przy jej używaniu obowiązuje kilka żelaznych zasad.
Zasada 1. Aluminium + zmywarka = zło
O kolejnej żelaznej zasadzie piszą włoscy blogerzy kulinarni i producenci kawiarek. Chodzi o to, że większość kawiarek (np. klasyczne modele) jest aluminiowa. Jeśli takie naczynie włożymy do zmywarki, maszyna może zniszczyć powierzchnię kawiarki, spowodować utlenianie aluminium i - najgorsze, wręcz niewyobrażalne dla Włocha, ale nie tylko, bo przecież smakoszy kawy mamy na całym świecie - mycie w zmywarce może sprawić, że w naczyniu pozostanie metaliczny posmak, który wyczujemy, pijąc kawę.
Zasada 2. Kawiarki się nie "odtłuszcza"
Włosi twierdzą i nie ma powodu, by kwestionować ich przekonanie, że cienka warstwa kawowych olejków chroni kawiarkę i poprawia smak każdej kolejnej kawy, którą w niej parzymy. Nie wolno więc szorować kawiarki i usuwać z wnętrza osadu po kawie, o tej zasadzie możemy się dowiedzieć między innymi od producentów naczyń.
Zasada 3. Detergenty są wrogiem aromatu
Nie jest tajemnicą, że nawet dobrze wypłukany płyn do naczyń zostawia zapach, który potem czuć w espresso. Włosi nie używają go więc do mycia.
Jak zatem Włosi myją kawiarkę?
Włoscy blogerzy kulinarni podkreślają, że kawiarkę myją tylko ciepłą wodą, bez użycia płynu. Po myciu naczynie dokładnie suszą i przechowują rozkręcone. A co z nowoczesnymi kawiarkami? Te stalowe (rzadziej spotykane, choć w Polsce jest ich bardzo duży wybór) teoretycznie można wkładać do zmywarki, ale... większość Włochów i tak tego nie robi.
Jak w takim razie "uratować" kawiarkę po zmywarce?
A co w sytuacji, gdy nieopatrznie włożymy aluminiową kawiarkę do zmywarki, po czym wyjmiemy ją lśniącą, błyszczącą i pachnącą, ale nie kawą? Nie ma co panikować, taką "zdezynfekowaną" kawiarkę da się ją "odczarować". Najpierw trzeba ją dokładnie opłukać samą wodą (bez płynu). Następnie skręcamy kawiarkę i parzymy 2-3 kawy, których jednak nie pijemy. Po każdym takim "oczyszczającym" parzeniu wylewamy kawę i opłukujemy kawiarkę wodą. Następnie kawiarkę rozkręcamy i zostawiamy na noc. Po tym zabiegu metaliczny posmak zniknie, a wróci właściwy aromat kawy.
Jak zrobić dobrą kawę w kawiarce?
Na koniec, kilka włoskich sekretów lepszej kawy z kawiarki. Są to autentyczne zasady z włoskich domów, nie tylko baristyczna teoria.
Woda - używaj filtrowanej, nie tej bezpośrednio z kranu (kamień psuje smak).
Kawa - używaj średnio zmielonej, nie drobnej, jak do espresso. Nie ubijaj też kawy w sitku.
Ogień - kawę rób na małym płomieniu. Pośpiech podczas parzenia grozi powstaniem gorzkiej kawy.
Moment zdjęcia z ognia - gdy kawa zaczyna "bulgotać i prychać" zdejmij od razu z ognia. To najważniejszy trik.
Mieszanie - po zaparzeniu delikatnie zamieszaj kawę łyżeczką, a dopiero potem nalewaj. Dzięki temu smak kawy wyrównuje się.
Mycie (tu się powtórzymy, ale warto, bo to bardzo ważny element parzenia dobrej kawy w kawiarce): kawiarkę po użyciu myjemy tylko ciepłą wodą, bez detergentu. Zawsze dokładnie suszymy.
Mnóstwo ciekawych porad ekspertów oraz tipów ułatwiających życie znajdziecie w programie “halo tu polsat" - od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 w Polsacie. Bądźcie z nami!
Zobacz też:






