Pańska skórka i ciastka w kształcie kości, czyli kulinarne zwyczaje na Wszystkich Świętych

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Aktualizacja

Dzisiaj w Polsce rozpoczynają się uroczystości Wszystkich Świętych. W tym czasie miliony Polaków udadzą się na cmentarze, aby odwiedzić groby bliskich i zapalić symboliczne znicze. Ciekawostką jest, że w niektórych krajach obchodzi się to święto niezwykle radośnie. Istnieją nawet specjalne potrawy i słodycze, które przygotowuje się konkretnie na tę okazję.

 Tradycyjny meksykański chleb
Tradycyjny meksykański chlebarinahabich123RF/PICSEL

Kulinarne zwyczaje i przysmaki na obchody Wszystkich Świętych w Polsce

W Polsce nie przygotowuje się specjalnych dań na uroczystość Wszystkich Świętych. Jednak w wielu polskich domach szykuje się na ten okres potrawy, które będą rozgrzewające i wystarczą na kilka dni. Chodzi o to, aby po powrocie z cmentarzy móc szybko zjeść pożywny posiłek. Wielu Polaków przygotowuje na ten czas np. gołąbki, krokiety, bigos lub krem z dyni. 

Odwiedzając groby bliskich, często spotyka się na cmentarzu rodzinę, której z różnych powodów długo się nie widziało. Zazwyczaj towarzyszą temu zaproszenia do domu na kawę lub właśnie wcześniej przygotowany obiad, który wystarczy tylko podgrzać. 

Coraz częściej (w zależności od regionu) podczas uroczystości Wszystkich Świętych pod cmentarzami można kupić tradycyjne smakołyki, które kojarzone są z tym świętem. Chodzi o tzw. pańską skórkę (cukierek z ubitych na sztywno białek, cukru, wody oraz barwnika) czy tureckie miodki, zwane też trupim miodkiem (to karmelizowany cukier z dodatkiem olejków zapachowych i orzechów włoskich).

Powiat ostrołęcki słynie ze sprzedawania w tym czasie pod cmentarzami obwarzanków, waty cukrowej oraz ryżowych szyszek. Natomiast na Lubelszczyźnie królują szczypki, czyli długie, owocowe cukierki, które są wykonane na bazie cukru, białek, żelatyny i mąki ziemniaczanej.

Warto wspomnieć, że w Polsce dawnym zwyczajem było zanoszenie na cmentarz wypiekanych na tę okazję zadusznych bułeczek. Kładziono je na grobach lub rozdawano najuboższym.

W Ekwadorze piecze się guaguas de pan oraz wypija się fioletowy napój

Święto Zmarłych w Ekwadorze obchodzone jest 2 listopada. To bardzo kolorowa i rodzinna uroczystość. Mieszkańcy tego kraju gromadzą się przy grobach bliskich, gdzie spożywają tradycyjne potrawy. Nie zapomina się również o pokarmie dla zmarłych. Dla nich również przynosi się kosze jedzenia, które wypełnione są lokalnymi smakołykami. 

Obchodom tego święta towarzyszą także rodzinne uczty, na które przygotowuje się specjalne wypieki zwane guaguas de pan  - (chlebowe laleczki). To słodki chleb formowany w kształt malutkiego dziecka. Do tego niezwykłego wypieku podaje się napój - colada morada, który powstaje z fioletowej mąki kukurydzianej i owoców. 

Día de los Muertos w Meksyku to rodzinne uczty, festiwale i jedzenie dla zmarłych

W Meksyku Święto Zmarłych celebruje się z wielką fetą. Día de los Muertos jest dla Meksykanów okazją do rodzinnej uczty, zabawy i oddania szacunku zmarłym. Mieszkańcy tego kraju wierzą, że śmierć jest dopiero początkiem, który pozwala odrodzić się na nowo. Dlatego na cmentarzach zamiast zadumy jest radość. Día de los Muertos obchodzone jest w Meksyku 1 i 2 listopada.

Meksykanie obchodzą Święto Zmarłych przy grobach bliskich. Często spędzają tam rodzinnie noc, palą świece i organizują wielkie uczty. Na cmentarne biesiady przynoszone jest jedzenie w zaduszkowym koszyku. Nie może w nim zabraknąć ostrego kurczaka lub indyka w czekoladowym sosie. Meksykanie przygotowują w domach również ołtarze dla zmarłych-tzw. ofrenda. Tam stawiają ulubione jedzenie i napoje osoby, która już odeszła.

Na licznych w tym czasie paradach i kiermaszach można kupić specjalne słodycze w kształcie czaszki. Bardzo popularne są również marcepanowe trumny.

Przysmaki na Święto Zmarłych, które są popularne w Hiszpani i we Włoszech

W Hiszpanii z okazji święta Tosantos, czyli Zaduszek popularne jest spożywanie wyjątkowych słodyczy. Najczęściej kupuje się Huesos de Santos - marcepanowe ciastka w kształcie ludzkich kości lub Empiñonados - cukierki z orzeszkami pinii i marcepanem.

We Włoszech, a konkretnie w rejonie Lombardii przygotowuje się na 1 i 2 listopada pane dei morti, czyli chleb zmarłych. Z kolei na Sycylii Włosi robią ciasteczka crozzi 'i mottu (kości zmarłych). Na lokalnych targach i festynach, bardzo popularne w tym czasie jest również ciepłe pieczywo - muffoletta.

Ciekawostką jest, że dawniej we Włoszech dzieci z okazji tego święta otrzymywały słodycze oraz prezenty. Działo się to rankiem 2 listopada - według wierzeń i tradycji najmłodsi byli obdarowywani upominkami, które przynosili zmarli z rodziny.

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas