Obniża poziom złego cholesterolu, dba o układ moczowy i działa antyoksydacyjnie. Żurawina to prawdziwe superfood
Najczęściej jemy ją suszoną, w postaci konfitury gotowanej z cukrem albo w soku. Jednak najzdrowsza jest taka, jaką możemy właśnie teraz kupić w sklepach - świeża, prosto z krzaczka albo mrożona. Jedno jest pewne - bez względu na sposób podania, żurawina to prawdziwe superfood. Znana jest z tego, że wspaniale dba o nasz układ moczowy, poprawia odporność i wspiera układ sercowo-naczyniowy. Zobaczcie, jak jeszcze czerwone kulki działają na nasz organizm i sprawdźcie, w jaki sposób złagodzić kwaśny i cierpki smak świeżej żurawiny, którą warto jeść teraz, kiedy trwa na nią sezon.

Żurawina zawiera mnóstwo cennych składników, wśród nich witaminy C, E, K oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Jest także źródłem prowitaminy A (karotenoidów). W owocach znajdziemy bogactwo minerałów - potas, magnez, wapń, żelazo, miedź i mangan. Żurawina jest też źródłem antyoksydantów - jest bogata we flawonoidy, kwasy fenolowe, proantocyjanidyny oraz inne polifenole, które mają silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Małe, czerwone kulki zawierają także kwasy organiczne, luteinę oraz garbniki.
Żurawina, szczególnie w postaci konfitury albo ta suszona, jest bardzo smaczna, ale i zdrowa. Oto najważniejsze obszary, w których owoc ten wspiera nasz organizm:
Żurawina jest dobra dla zdrowia dróg moczowych
Infekcje dróg moczowych bywają dokuczliwe i mogą się skończyć powikłaniami. Dlatego warto pamiętać o tym, że żurawina genialnie wspiera zdrowie naszego układu moczowego. Dzieje się tak, ponieważ zawarte w owocach żurawiny związki zapobiegają przyczepianiu się bakterii do komórek dróg moczowych, dzięki czemu skutecznie przeciwdziałają infekcjom. Warto regularnie spożywać żurawinę, może być w postaci soku albo ekstraktu, jeśli mamy nawracające infekcje w tym obszarze. Wystarczy 5-10 g suszonej żurawiny albo 50-100 ml soku z żurawiny, by wspomóc układ moczowy i zapobiegać przykrym dolegliwościom.
Owoce żurawiny wspierają układ sercowo-naczyniowy
Dzięki temu, że żurawina obfituje w związki fenolowe, które obniżają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Zawarte w owocach polifenole działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Mogą się przyczyniać do regulacji ciśnienia tętniczego oraz do poprawy parametrów lipidowych - mogą wpływać na obniżenie poziomu triglicerydów oraz "złego" cholesterolu LDL, jednocześnie wpływając na podwyższenie "dobrego" cholesterolu HDL.
Działa ochronnie na dziąsła i jamę ustną
Żurawina okazuje się też pomocna w zapobieganiu próchnicy - ekstrakty z jej owoców hamują bowiem namnażanie bakterii odpowiedzialnych za próchnicę i zapalenie dziąseł (m.in. Streptococcus mutans).
Żurawina wzmacnia odporność i działa antyoksydacyjnie
Żurawina należy do tych owoców, które dzięki zawartości witaminy C, błonnika, antocyjanów i polifenoli pomagają neutralizować wolne rodniki i wspierać naturalną odporność organizmu.
Na co uważać, gdy jemy żurawinę?
Przede wszystkim warto pamiętać, że dodatek cukru, który ma łagodzić kwaśny smak żurawiny i utrwalać przetwory, nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Warto wybierać soki bez dodatku cukru. Istotna wiadomość dotyczy też osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe (np. warfarynę) - powinny one unikać nadmiernego spożycia żurawiny, bo może nasilać działanie leku.
Najzdrowszą formą żurawiny są świeże owoce albo niesłodzony sok. Do diety warto też włączyć suszone owoce, które - choć mają więcej kalorii przez dodatek cukru - również wykazują działanie prozdrowotne.

Jak jeść świeżą żurawinę, żeby nie była zbyt kwaśna?
Jesienią w sklepach można kupić świeżą żurawinę, często jednak zastanawiamy się, jak ją przygotować, by nie zrazić się kwaśnym, cierpkim smakiem. Oto kilka pomysłów, na pewno znajdziecie coś dla siebie.
1. Świeża żurawina z miodem lub syropem klonowym
Polej świeżą żurawinę odrobiną miodu i odstaw na 10-15 minut - kwasowość się "złagodzi", a owoce lekko puszczą sok. Taka żurawina jest świetna jako dodatek do jogurtu naturalnego, owsianki lub twarożku. Nie przesadzaj z ilością miodu - 1 łyżeczka wystarczy, by zachować balans między smakiem a zdrowiem.
2. W smoothie lub koktajlu
Połącz garść świeżej żurawiny z bananem, jabłkiem lub gruszką - słodsze owoce zneutralizują kwaśność. Dolej trochę soku pomarańczowego lub mleka roślinnego. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania żurawiny zachowujesz pełnię witamin i antyoksydantów, a smak staje się przyjemnie orzeźwiający.
3. Podsmaż lub upiecz żurawinę
Wrzuć żurawinę na patelnię z odrobiną miodu, cynamonu i kroplą wody - po kilku minutach owoce staną się miękkie, a smak łagodniejszy. Można też upiec w piekarniku 10-15 min (150-170°C) - uzyskasz świetną bazę do sosu lub deseru.
4. W sałatkach i daniach wytrawnych
Kwaśność żurawiny świetnie przełamuje tłuste lub słone smaki. Dodaj garść świeżej lub lekko podsmażonej żurawiny do:
- sałatek z serem pleśniowym lub kozim,
- pieczonego mięsa,
- kasz (np. gryczanej z orzechami).
5. Domowy sos lub konfitura bez cukru
Ugotuj żurawinę z niewielką ilością wody, miodu i pomarańczowej skórki - powstaje naturalny sos żurawinowy (bez sztucznych dodatków). Taki sos jest idealny do serów, pieczonego indyka lub owsianki.
Żurawina najlepiej smakuje po zamrożeniu i rozmrożeniu - traci wtedy nieco kwaśności, a struktura staje się delikatniejsza. Warto więc kupić świeżą, zamrozić porcjami, i używać przez cały rok do smoothie, sosów czy deserów.
Więcej porad i przydatnych informacji na temat zdrowia i profilaktyki czeka na was w programie "halo tu polsat" od piątku do niedzieli od godz. 8.00. Bądźcie z nami!
Zobacz też:






