Jak długo można trzymać w lodówce makaron albo zupę? Warto pamiętać o tych zasadach
Karolina Szydłak
Dziś trudno wyobrazić sobie kuchnię bez lodówki. To jeden z najważniejszych elementów podstawowego wyposażenia każdego domu. Wiele osób nadal jednak popełnia podstawowe błędy, jeśli chodzi o przechowywanie żywności w lodówce. Często produkty leżą w niej zbyt długo i stają się niezdatne do spożycia. Warto wiedzieć, że istnieją w tym temacie pewne zasady, których warto się trzymać. Dzięki temu można uniknąć ewentualnych problemów zdrowotnych lub bezsensownego wyrzucania jedzenia do kosza.
Przechowywanie żywności w lodówce - zwracaj uwagę na daty ważności
Wydaje się to oczywiste, jednak wiele osób nadal zapomina o terminach przechowywania żywności. Chcąc uniknąć zatrucia pokarmowego, należy bezwzględnie czytać etykiety produktów i jeść tylko te, które mają aktualną datę przydatności. Oczywiście nic nie powinno się stać jeśli np. zjemy jogurt dzień po przekroczeniu terminu ważności, ale już w przypadku mięsa skutki mogą być poważne.
Kiełbasa lub inny produkt mięsny, który zostanie spożyty po terminie ważności, może doprowadzić nawet do... śmierci. Jad kiełbasiany jest niezwykle niebezpieczny dla organizmu. Uważajmy również z jajkami. Te zbyt długo przechowywane w lodówce, które po potrząśnięciu wydają dźwięk chlupania, powinny zostać wyrzucone do kosza. Jeśli mamy wątpliwości, czy jajko jest nadal świeże, to warto przeprowadzić prosty i szybki test. Wystarczy zanurzyć je w szklance wody - jeśli jajko opada na dno, to jest dobre do spożycia. Takie, które unosi się na powierzchni, powinno zostać zutylizowane.
Pamiętaj, że maksymalna temperatura, jaka może być w lodówce, w której są przechowywane potrawy, nie powinna być wyższa niż 10 stopni.
Wskazówki jak długo można przechowywać w lodówce ugotowany ryż i makaron
Suchy ryż może być przechowywany bardzo długo. Jeśli jednak mamy do czynienia już z ugotowanym produktem, to sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Gotowany ryż może stać w lodówce maksymalnie 3 do 4 dni. Przez ten okres nadal powinien zachować swoją konsystencję i smak. Dłuższe trzymanie tego produktu w lodówce, może spowodować jego zepsucie, a spożycie może wiązać się z występowaniem poważnych rewolucji żołądkowych.
Warto pamiętać, że ugotowany i wystudzony ryż powinien być schowany do lodówki jak najszybciej - nie należy przekraczać w tym przypadku czasu dwóch godzin. Odpowiednia temperatura przechowywania musi być także niższa niż 5 stopni Celsjusza.
Jeśli chcesz upewnić się, czy ryż z Twojej lodówki nadal jest dobry do jedzenia, to przede wszystkim najpierw go powąchaj. Przeterminowany produkt będzie miał brzydki zapach, który od razu powinien dać Ci sygnał, że takie pożywienie nadaje się już tylko do utylizacji. Zwróć uwagę również na fakturę ryżu - zepsuty będzie lepki i śluzowaty. Może pojawić się na nim także pleśń.
W przypadku przechowywania makaronu wygląda to bardzo podobnie, suchy może przetrwać w spiżarni lata. Ugotowany i pozostawiony w lodówce produkt jest zdatny do spożycia tylko przez krótki okres. Zazwyczaj makaron pszenny może leżeć w chłodzie 3 do 5 dni. Należy jednak pamiętać, że długie przechowywanie tego typu produktów może wpłynąć na jego smak.
Wystudzony, ugotowany makaron, podobnie jak ryż, należy jak najszybciej schować do lodówki. Najlepiej umieścić go w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Jeśli chodzi o zepsuty makaron, to należy go rozpoznać po nieprzyjemnym zapachu, śluzowatym, lepkim wyglądzie oraz po powstającej na nim pleśni. Makaron może zrobić się również szarawy. Taki produkt należy bezwzględnie wyrzucić.
Tego nie przechowuj długo w lodówce - inaczej grozi Ci zatrucie pokarmowe
Niezwykle ważne jest pamiętanie o zasadzie, że do lodówki nie należy wkładać gorących potraw. Z drugiej strony, takie dania nie mogą też przebywać zbyt długo poza chłodem - najdłużej to 2 godziny. Potem pożywienie zacznie być podatne na działanie różnych bakterii.
Świeżo ugotowaną i wystudzoną zupę można spokojnie przechowywać w lodówce. Nie należy jednak robić tego dłużej niż 3 dni. Oczywiście wszystko zależy od wykorzystanych składników, lecz sprawdza się to w przypadku rosołu, pomidorowej lub zupy warzywnej. Należy mieć również na uwadze, że taki produkt po wyjęciu z lodówki musi być dokładnie zagotowany. Inaczej można się narazić na problemy żołądkowe.
Chcąc przedłużyć datę przydatności zupy, można ją zawekować. Dzięki temu produkt w słoiku będzie mógł dużo dłużej postać w lodówce. Warto pamiętać, że wekowanie powinno być połączone z procesem pasteryzacji.
Czy jarzynowa może się zepsuć w lodówce? Zasady przechowywania sałatek
Sałatki są jednym z najczęstszych dań, które przechowuje się w lodówce. Nie należy jednak robić tego zbyt długo, ponieważ bardzo łatwo można w ten sposób zafundować sobie rewolucje jelitowo - żołądkowe. Oczywiście wszystko zależy od użytych do danej sałatki składników. Przyjęto jednak zasadę, że większość tego typu dań należy trzymać w lodówce nie dłużej niż 3-4 dni. W przypadku sałatki śledziowej czas jest krótszy, to około 2-3 dni.
Sałatka jarzynowa, czyli królowa wszystkich świąt i imprez w domu Polaków może stać w lodówce maksymalnie 4 dni. Na pewno rezygnacja z majonezu przedłuży jej świeżość. Trudno sobie jednak wyobrazić jarzynową bez tego składnika. Można więc po prostu dodawać go bezpośrednio do porcji wyjętej na talerz.
Zobacz też: