Aronia ma więcej antyoksydantów niż maliny czy borówki. Zadba o zdrowie i młodą skórę, zwłaszcza po menopauzie
Ma rekordową ilość antyoksydantów, dzięki czemu hamuje procesy starzenia i jest szczególnie polecana kobietom w okresie menopauzy. Wkrótce zacznie się sezon na aronię i w tym roku nie powinniśmy go przegapić. Bo te małe, czarne owoce to jeden z najcenniejszych, a jednocześnie najbardziej niedocenianych polskich superfood. Kojarzą się głównie z przetworami, ale my podpowiadamy jak włączyć je do codziennej diety i to bez "kwaśnej miny" - prosty trik sprawia, że aronia przestaje być cierpka.

Właściwości zdrowotne aronii - to rekordzistka wśród owoców
Aronia ma rekordową ilość antyoksydantów, dużo więcej niż znane z ich bogactwa borówki czy żurawina. Antyoksydanty są cennym składnikiem opóźniającym procesy starzenia, ponieważ neutralizują wolne rodniki. Ich moc mierzy się współczynnikiem ORAC i aronia okazuje się absolutną rekordzistką w tej kwestii. Ma jeden z najwyższych wskaźników ORAC na świecie i prawdopodobnie najwyższy spośród wszystkich polskich owoców.
Jeżeli mielibyśmy więc wytypować owoc, który najlepiej przedłuża młodość, zarówno tę wewnętrzną (zdrowie serca, układu krążenia itd.), jak i zewnętrzną (czyli wygląd skóry), to aronia wygrałaby bezapelacyjnie.
Właściwości zdrowotne aronii:
- wspiera serce i układ krążenia, może regulować ciśnienie,
- dba o zdrowie oczu, zwłaszcza w podeszłym wieku,
- spowalnia starzenie się skóry,
- poprawia koncentrację, jest dobra dla mózgu i pamięci,
- może chronić przed nowotworami.
Ostatni punkt jest szczególnie ważny. Badania wykazały, że związki zawarte w aronii mogą mieć zdolność hamowania rozwoju komórek raka piersi i jelita grubego.

Zobacz też: Imbir - niepozorny, ale mocny. Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, chroni przed powstawaniem zakrzepów
Dieta w okresie menopauzy - aronia na popularne objawy
Właściwości aronii są szczególnie cenne dla kobiet po "40". Z jednej strony dlatego, że zawarte w niej składniki chronią komórki skóry przed stresem oksydacyjnym, dzięki czemu cera jest bardziej jędrna, a zmarszczki pojawiają się wolniej. Z drugiej - ze względu na jej pozytywny wpływ na kobiecy organizm w trakcie menopauzy.
W tym wyjątkowym okresie spada poziom estrogenów, a to sprawia, że ciało przeżywa większy stres oksydacyjny i jest bardziej narażone na stany zapalne. Aronia pomaga opanować te procesy, a dzięki temu złagodzić popularne objawy, takie jak uderzenia gorąca, zmęczenie czy problemy ze snem. Panie po menopauzie są też bardziej narażone na choroby. m.in. miażdżycę i nadciśnienie, a aronia wykazuje zdolności do obniżania ciśnienia, poprawia elastyczność naczyń i może hamować odkładanie "złego" cholesterolu.
Żeby móc zauważyć dobroczynne działanie aronii, nie wystarczy raz na jakiś czas sięgnąć po dżem - trzeba ją włączyć do codziennej diety. Ale jak to zrobić, skoro jest taka cierpka?
Zobacz też: Cenny składnik diety w okresie menopauzy. Łagodzi uderzenia gorąca i zapobiega osteoporozie
Jak włączyć aronię do codziennej diety - ten trik sprawi, że straci cierpkość
Aronię kojarzymy głównie z dżemami i nalewkami, ale nie są to najzdrowsze sposoby codziennego spożywania aronii (pierwszy ze względu na cukier, drugi - z wiadomych powodów). Można ewentualnie wykorzystać sok z aronii i pić rozcieńczony w wodzie - cierpkość będzie mniej wyczuwalna. Można też wykorzystać sprytny trik i z kwaśnej aronii uczynić wygodny dodatek do ciast, deserów, jogurtu czy owsianki.
Żeby aronia straciła cierpkość, wystarczy wrzucić ją do zamrażalnika. Zmrożone owoce tracą część goryczy i smakują bardziej jak jagody, zachowując przy tym wszystkie właściwości zdrowotne.
Można też dorzucić do codziennego menu herbatę z aronii - suszone owoce w połączeniu z maliną, dziką różą czy hibiskusem (bo w takim towarzystwie zwykle lądują w herbacianych torebkach) tracą swój kwaśny smak.
Aronia spowalnia starzenie, nie tylko skóry. Tak łatwo włączysz ją do diety
Aronia jest w Polsce znana, ale na co dzień rzadko po nią sięgamy. Gdy zbliża się sezon, warto zaopatrzyć się w większą ilość i zamrozić - tak przygotowana aronia traci cierpkość i zmienia się w wygodny (i zdrowy) dodatek do ciast, smoothie, muffinek, owsianek czy zwykłego jogurtu na drugie śniadanie. Warto włączyć ją do codziennej diety, zwłaszcza po 40 roku życia. Wspiera zdrowie i opóźnia starzenie się skóry, łagodzi objawy menopauzy i zapobiega chorobom, których ryzyko wzrasta właśnie w tym okresie.
Zobacz też: Niepozorne ząbki, wielka historia. O czosnku - superfoodzie, który karmi i leczy od pięciu tysięcy lat