Trwa sezon grypowy. Sprawdź, jak domowym sposobem możesz wzmocnić odporność
Karolina Szydłak
Do Polski zawitała jesień, a z nią chłód i deszczowa pogoda. Niestety taka aura sprawia, że łapiemy różne infekcje. Chcąc zminimalizować ryzyko zachorowania, należy przede wszystkim wzmocnić swój układ odpornościowy. Dziś w ''halo tu polsat'' pojawiła się dietetyk dziecięca i kliniczna - Michalina Klukowska. Eksperta opowiedziała o naturalnych sposobach wzmacniania odporności, zdradziła także, jak przygotować shoty witaminowe oraz domowy syrop.
Produkty, które najlepiej wzmacniają odporność w okresie jesienno — zimowym
Kluczową rolę we wzmacnianiu i budowaniu odporności ma zdrowa i zbilansowana dieta. Powinny się w niej znajdować warzywa w dużych ilościach, owoce oraz wszelkie kiszonki. Bardzo ważna jest także regularna aktywność fizyczna oraz odpowiednia ilość snu.
W sezonie jesienno - zimowym można dodatkowo wesprzeć organizm produktami, które faktycznie mają wpływ na układ immunologiczny. Warto wprowadzić do diety olej z czarnuszki np. w połączeniu z miodem i jagodą kamczacką. Skutecznym sposobem na wzmocnienie odporności będzie również picie domowych shotów na bazie imbiru i cytryny np. z dodatkiem kurkumy i pieprzu.
Ekspertka Michalina Klukowska zaprezentowała w studiu przepis na shota, który można pić nawet codziennie. Eksperta wyjaśniała, że powinno się go pić przez dwa tygodnie, a potem należy zrobić sobie przerwę.
Dobrym pomysłem jest również profilaktyczne stosowanie modnego ostatnio oksymelu:
''Oksymel to jest bardzo fajny produkt. Powstaje na bazie fermentujących octów, między innymi jabłkowego oraz macerowanych warzyw i przypraw. Fermentuje w butelce i ma właściwości probiotyczne, więc możemy go stosować przez cały okres jesienno-zimowy'' - powiedziała Michalina Klukowska.
Shot budujący odporność z kurkumą i pieprzem
''Żeby wydobyć z kurkumy to, co najlepsze, musimy dodać troszeczkę pieprzu. Piperyna, która jest w pieprzu, aktywuje nam to, co jest właśnie najlepsze w tej kurkumie. Możemy sobie dodać do shotu odrobinę imbiru, takiego startego, ścieramy na tarce kurkumę (warto to robić w rękawiczkach) i dodajemy sok z cytryny'' - radzi dietetyk kliniczna.
Warto mieć na uwadze fakt, że jeżeli przygotowujemy napój w postaci tartych warzyw korzeniowych, to po zrobieniu trzeba shota na chwilę odstawić i dopiero potem wypić. Należy jednak pamiętać, że taki napój będzie miał ostry smak.
Moc witamin zapewni także zakwas z buraka, który jest źródłem antyoksydantów i dobrych bakterii.
Sposoby naszych babć, czyli syrop z cebuli oraz mleko z czosnkiem i miodem
Podczas przeziębienia zazwyczaj szukamy najszybszych oraz najskuteczniejszych sposobów pokonania choroby. Wielu Polaków stosuje babcine sposoby, które były przekazywane w rodzinie od pokoleń. Takim domowym remedium jest syrop z cebuli. W polskich domach jest to lekarstwo stosowane przy kaszlu lub przeziębieniu. Przepis na domowy specyfik jest bardzo prosty. Wystarczy zasypać cukrem obraną i pokrojoną cebulę, a następnie poczekać, aż warzywo puści sok. Niektórzy dodają do syropu miód lipowy, imbir, maliny, owoce czarnego bzu, ząbek czosnku, goździki, gałązkę tymianku lub plasterki cytryny. W takim przypadku składniki należy ułożyć warstwami i odstawić słoik na ok. 24 godziny w temperaturze pokojowej. Tradycyjna wersja syropu według przepisu naszych babć jest zazwyczaj tylko z cebuli i cukru.
Dziś w ''halo tu polsat'' ekspertka Michalina Klukowska podzieliła się swoim przepisem na syrop z cebuli. Dietetyczka dodała dużo więcej odżywczych składników. Dzięki temu powstała prawdziwa ''bomba witaminowa''.
''Tutaj akurat na taką porcję, którą mam przygotowaną, mamy dwie cebule, jedną dużą cytrynę (w plasterkach) wyparzoną albo obraną ze skórki oraz sześć goździków. Mamy również około sześciu, siedmiu plasterków imbiru takich dosyć sporych, a także rozmaryn. Ten rozmaryn można zamienić na tymianek albo jakieś inne świeże zioła. Mamy ząbek czosnku i dużo, dużo miodu. Nie zalewamy niczym syropu, po prostu odstawiamy go na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Tak, żeby nie był całkowicie szczelnie zamknięty'' - zdradziła Michalina Klukowska.
Ekspertka dodała, że taki syrop powinien być przyjmowany w momencie, gdy występują już pierwsze objawy przeziębienia. Dzieci mogą spożywać mieszankę nie przekraczając jednej łyżki dziennie. Dorośli mogą przyjmować więcej mikstury, dopuszczalne jest stosowanie jej nawet kilka razy na dzień.
Kolejnym domowym sposobem, który wspomaga organizm przy przeziębieniu, jest tzw. ''złote mleko''. Można powiedzieć, że to relikt, który niesie za sobą pewne tradycje. Mówi się, że ten napój swoje właściwości prozdrowotne zawdzięcza zawartości przypraw takich jak: cynamon, kardamon, kurkuma oraz imbir. Należy jednak z ilością takich przypraw zachować zdrowy rozsądek. Cynamon w dużych ilościach, szczególnie u dzieci, może być niebezpieczny — m.in. ze względu na kumarynę, która w dużej ilości jest szkodliwa dla zdrowia. Jeśli już decydujemy się na przygotowanie takiego mleka z cynamonem, to warto sięgnąć po ten cejloński, który jest delikatniejszy.
Zobacz też: