Ewy Wachowicz sposób na jesień. Trzy rozgrzewające zupy, które robią się (prawie) same

Kamil Olek

Kamil Olek

Zupa krem z czosnku
Zupa krem z czosnku123RF/PICSEL

Aksamitny krem z polskiego czosnku

  • 1 litr wywaru warzywnego 
  • 8 ząbków polskiego czosnku 
  • 100 gramów topionego sera (najlepszy będzie ementaler) 
  • 1 szklanka śmietany kremówki 
  • natka pietruszki 
  • grzanki 
  • parmezan 
  • pieprz 

Rozgrzewający krem marchewkowy

  • 500 gramów marchewki 
  • 2 ziemniaki 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 4 centymetry imbiru 
  • 1 litr wywaru warzywnego 
  • 4 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki masła 
  • 1/2 szklanki śmietany (o 12-procentowej zawartości tłuszczu) 
  • szczypta chili 
  • sól 
  • 1 garść dyniowych pestek (lub płatków migdałowych) 
Zupa krem z marchwi
Zupa krem z marchwi123RF/PICSEL

Orientalna zupa z dodatkiem imbiru

  • 1 bulwa selera 
  • 2 łodygi selera naciowego 
  • 2 marchewki 
  • 1 cebula 
  • 1/2 pora 
  • 3 centymetry imbiru 
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 3 łyżki oleju o neutralnym smaku 
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego 
  • 250 gramów grzybów shiitake (lub boczniaków) 
  • 1 łyżeczka wasabi 
  • olej sezamowy 
  • 100 gramów suchego makaronu ryżowego 
  • 1 garść kolendry (lub pietruszki) 
Orientalna zupa z imbirem i makaronem ryżowym
Orientalna zupa z imbirem i makaronem ryżowym123RF/PICSEL
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?