"Złote łzy" w rytmie samby, czyli brazylijskie coxinhas według Jurka Sobieniaka

Kamil Olek

Kamil Olek

Choć nie każdy karnawał ma twarz Rio, ten w byłej stolicy Brazylii bezapelacyjnie należy do największych i najgłośniejszych (w każdym tego słowa znaczeniu). Czy w tak radosny, odmierzany rytmem samby klimat mogą jednak wprawiać... łzy? Okazuje się, że jak najbardziej, pod warunkiem że są one złote i nazywają się coxinhas. I mimo że nazwę tej ulicznej przekąski tłumaczy się jako "małe udka", "łzawa" interpretacja przekonuje nas nieco bardziej. Niezależnie jednak od lingwistycznych zawirowań, zapraszamy na szybki kurs brazylijskiej kuchni w wykonaniu Jurka Sobieniaka, zapewniając przy tym, że smaki niemal dosłownie zatańczą na języku.

Coxinhas
CoxinhasKamil Olek123RF/PICSEL

Coxinhas z kurczakiem według Jurka Sobieniaka

Składniki: 

  • 40 gramów masła 
  • 450 mililitrów mleka lub bulionu 
  • 450 gramów mąki pszennej 
  • 1 płaska łyżeczka czerwonej papryki 
  • 1/2 łyżeczki oregano 
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • sól, pieprz 
  • 1 litr oleju (do smażenia) 
  • 400 gramów bułki tartej 
  • 4 jajka 
  • 200 gramów kwaśnej śmietany 
  • 4 limonki 
  • 500 gramów ugotowanego mięsa z udek kurczaka 
  • 60 gramów marynowanej papryki jalapeño 
  • 100 gramów drobno posiekanej cebuli 
  • 150 gramów serka śmietankowego typu Philadelphia 
  • pęczek kolendry (opcjonalnie szczypiorku) 

Sposób przygotowania: 

Mięso z kurczaka drobno posiekać, a następnie wymieszać z cebulą, papryką jalapeño i serkiem śmietankowym. Doprawić solą, pieprzem oraz posiekaną kolendrą (lub szczypiorkiem), po czym odstawić do lodówki.

Mleko lub bulion zagotować z masłem, płaską łyżeczką soli, papryką, oregano i czosnkiem. Gdy płyn zacznie wrzeć, stopniowo wsypywać 250 gramów mąki, cały czas energicznie mieszając, aż masa stanie się gładka i zacznie odchodzić od ścianek garnka.

Gotowe ciasto ostudzić. Następnie formować kulki (o wadze około 50 gramów) - każdą spłaszczać, po czym nakładać na środek łyżkę farszu i zamykać ciasto, formując kształt stożka.

Przygotowane coxinhas panierować w pozostałej mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor, a gotowe podawać z kwaśną śmietaną i cząstkami limonki.