"Złote łzy" w rytmie samby, czyli brazylijskie coxinhas według Jurka Sobieniaka

Kamil Olek

Kamil Olek

Coxinhas
CoxinhasKamil Olek123RF/PICSEL

Coxinhas z kurczakiem według Jurka Sobieniaka

  • 40 gramów masła 
  • 450 mililitrów mleka lub bulionu 
  • 450 gramów mąki pszennej 
  • 1 płaska łyżeczka czerwonej papryki 
  • 1/2 łyżeczki oregano 
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • sól, pieprz 
  • 1 litr oleju (do smażenia) 
  • 400 gramów bułki tartej 
  • 4 jajka 
  • 200 gramów kwaśnej śmietany 
  • 4 limonki 
  • 500 gramów ugotowanego mięsa z udek kurczaka 
  • 60 gramów marynowanej papryki jalapeño 
  • 100 gramów drobno posiekanej cebuli 
  • 150 gramów serka śmietankowego typu Philadelphia 
  • pęczek kolendry (opcjonalnie szczypiorku)