Würstchen mit Kartoffelsalat – przedświąteczna klasyka niemieckiej kuchni według Łukasza Budzika
Würstchen mit Kartoffelsalat – niewiele dań tak doskonale oddaje ducha niemieckiej kuchni. Proste, a zarazem pełne smaku, klasyczne połączenie soczystych kiełbasek i ziemniaczanej sałatki od wieków króluje na stołach naszych zachodnich sąsiadów. W wielu niemieckich domach podaje się je wtedy, kiedy w Polsce miliony zasiadają do wigilijnej kolacji. W Niemczech to bowiem zwyczajny dzień pracy – dopiero wieczorem przychodzi czas na ostatnie przygotowania, kupowanie zaległych prezentów czy ubieranie choinki, czemu często towarzyszy prosty posiłek. Bardziej wykwintne dania, jak choćby pieczoną gęś, serwuje się dopiero dzień później.
Kiełbaski z sałatką ziemniaczaną
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków sałatkowych
- 2 małe cebule
- 4 ogórki kiszone
- 2 łyżki musztardy bawarskiej
- 100 mililitrów ciepłego bulionu warzywnego (opcjonalnie drobiowego)
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- 2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
- 6 niemieckich kiełbasek (na przykład Frankfurter Würstchen)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie przez około 20-25 minut, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Odstawić do przestygnięcia, obrać i pokroić w plasterki lub kostkę. Cebulę drobno posiekać, zaś ogórki pokroić w kostkę.
W międzyczasie przygotować sos, mieszając musztardę z octem, ciepłym bulionem i olejem, a także doprawiając solą i pieprzem.
Pokrojone ziemniaki przełożyć do miski, dodać cebulę, ogórki kiszone i delikatnie wymieszać z sosem, tak by ziemniaki się nie rozpadły. Sałatkę odstawić na co najmniej 30 minut (a najlepiej na kilka godzin), zaś przed podaniem posypać natką pietruszki.
Wodę na kiełbaski doprowadzić do wrzenia, po czym wyłączyć ogień i podgrzać je przez 5-7 minut.
Podawać ciepłe, obok sałatki ziemniaczanej, z dodatkową musztarda oraz chrupiącym pieczywem.