Włosko-włoska uczta według Gesslera, czyli pappardelle z salsiccią i pomidorowym sosem
Pappardelle, a więc toskański odpowiednik popularniejszego tagliatelle, wyjątkowo dobrze czuje się towarzystwie ciężkich i wyrazistych sosów – opartych zazwyczaj na mięsie i duszonych pomidorach. W wersji Mateusza Gesslera królową dania jest jednak salsiccia – południowowłoska, intensywnie doprawiona dojrzewająca kiełbasa. Całość dopełnia połączenie masła, czerwonego wina i przypraw, które trzymają wszystko w ryzach. To danie z pogranicza – nie całkiem południowe, nie całkiem północne, jednak mimo to wyjątkowo włoskie.

Pappardelle alla salsiccia e pomodoro
Składniki:
- 250 gramów pappardelle
- 150 gramów salsiccii
- 400 gramów krojonych pomidorów z puszki
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 100 mililitrów czerwonego wina
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka siekanego lubczyku
- 1/2 łyżeczki curry
- 80 gramów masła
- 80 gramów parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody do momentu, aż stanie się al dente (po odcedzeniu zachować odrobinę wody z gotowania).
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić drobno posiekaną cebulę, po czym smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż zmięknie. Dodać posiekany czosnek i podsmażać przez kolejną minutę, po czym wlać i zredukować wino. Następnie dodać salsiccię – świeżą pozbawić osłonki i rozkruszyć na patelni, suszoną zaś pokroić w plasterki – i smażyć do zrumienienia. Gdy mięso będzie gotowe, dorzucić pomidory z puszki, oregano, lubczyk, curry, sól i pieprz, po czym dusić przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać ugotowany makaron, odrobinę wody z gotowania, starty parmezan i zimne masło i dokładnie wymieszać do uzyskania aksamitnego sosu.