Włoska podróż do... Galicji, czyli odmienione risotto ai funghi z nutą krakowskiej tradycji

Risotto ai funghi
Risotto ai funghiAKPA

Risotto z grzybami i chipsami z kiełbasy krakowskiej

  • 250 gramów ryżu carnaroli
  • 100 mililitrów białego wina
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 litr bulionu warzywnego (opcjonalnie drobiowego)
  • 50 gramów masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 gramów startego parmezanu
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 100 mililitrów śmietanki o 30-procentowej zawartości tłuszczu
  • 1 łyżka mascarpone
  • 10 pieczarek białych
  • 10 pieczarek brązowych
  • 5 boczniaków
  • 30 listków świeżego szpinaku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 10 plastrów kiełbasy krakowskiej
  • sól, pieprz
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?