Włoska podróż do... Galicji, czyli odmienione risotto ai funghi z nutą krakowskiej tradycji

Mimo że risotto ai funghi to klasyk włoskiej kuchni, wersja Piotra Ogińskiego może zaskoczyć i to nie tylko nieoczekiwanym, bo galicyjskim akcentem. Kremowa (dzięki śmietance i mascarpone) konsystencja ryżu carnaroli łączy się bowiem z aromatycznymi grzybami ("nieleśnymi", bo z pieczarkami i boczniakami) oraz... chrupiącą kiełbasą krakowską – jednym z symboli krakowskiej tradycji kulinarnej, gdzie – oficjalnie jeszcze jako Krakauer – znana była już w XIX wieku. Kulinarne zderzenie kultur? A może idealna harmonia smaków, która przekracza granice?

Risotto
Risotto123RF/PICSEL

Risotto z grzybami i chipsami z kiełbasy krakowskiej

Składniki:

  • 250 gramów ryżu carnaroli
  • 100 mililitrów białego wina
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 litr bulionu warzywnego (opcjonalnie drobiowego)
  • 50 gramów masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 gramów startego parmezanu
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 100 mililitrów śmietanki o 30-procentowej zawartości tłuszczu
  • 1 łyżka mascarpone
  • 10 pieczarek białych
  • 10 pieczarek brązowych
  • 5 boczniaków
  • 30 listków świeżego szpinaku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 10 plastrów kiełbasy krakowskiej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Marchewkę, seler i cebulę drobno posiekać, a następnie podsmażyć je na oliwie z masłem, by stworzyć warzywną bazę. Dodać ryż i smażyć, aż ten stanie się szklisty. Wlać białe wino i podrzewać, mieszając, aż odparuje. Następnie stopniowo dolewać bulion, czekając za każdym razem, aż ryż wchłonie płyn.

Na osobnej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki i boczniaki z tymiankiem, a w międzyczasie ułożyć na blasze plastry kiełbasy krakowskiej i piec je w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10-15 minut – aż staną się chrupiące.

Połączyć podsmażone grzyby z ryżem, dodać śmietankę, mascarpone i parmezan. Doprawić całość solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na koniec wmieszać świeży szpinak i posiekaną natkę pietruszki. Gotowe risotto podawać udekorowane chipsami z kiełbasy krakowskiej.

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas