Włoska mozzarella w niewłoskiej odsłonie – otoczona bazyliowym twistem. Receptura Ewy Olejniczak

Redakcja

Redakcja

Mozzarella – duma włoskiej Kampanii – to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych serów świata. I choć przyzwyczailiśmy się do jej widoku na klasycznej pizzy czy między plastrami pomidora w tradycyjnym caprese, tym razem trafia na stół w zupełnie innej odsłonie. Usmażona na złoto i ukryta pod chrupiącą panierką, ląduje bowiem na swojskich warzywach z patelni, całość spina zaś pachnący latem bazyliowy sos. Przepis Ewy Olejniczak jest swego rodzaju ukłonem w stronę prostych składników, które zaskakują, nie udając jednocześnie czegoś, czym w istocie nie są. I w takiej właśnie formie smakują najlepiej.

Panierowana mozzarella
Panierowana mozzarellaAKPA

Chrupiące kulki mozzarelli z warzywami – w sosie bazyliowym

Składniki: 

  • 1 średni ziemniak 
  • 1 marchewka 
  • 150 gramów zielonej fasolki szparagowej 
  • 2 łyżki ziaren słonecznika 
  • 4 kulki mozzarelli 
  • 100 gramów świeżej bazylii 
  • 1/2 cytryny 
  • 20 gramów tartego parmezanu 
  • 150 mililitrów oliwy 
  • 3 jajka 
  • mąka pszenna 
  • bułka tarta 
  • sól 
  • olej 
  • kiełki 

Sposób przygotowania: 

Ziemniaka i marchewkę obrać, a następnie jedno i drugie pokroić w cienkie plasterki. Fasolkę szparagową oczyścić, odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki (opcjonalnie – użyć mrożonej).

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić ziemniaki i smażyć przez około 5 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie dodać marchewkę i fasolkę, smażyć kolejne 5 minut, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną jędrne. Dorzucić ziarna słonecznika i podsmażać jeszcze przez minutę.

W kielichu blendera umieścić liście bazylii, sok wyciśnięty z połowy cytryny, starty parmezan, szczyptę soli i resztę oliwy. Zmiksować całość na gładki sos bazyliowy, po czym dodać do warzyw, dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze przez 2-3 minuty.

Mozzarellę wyjąć z zalewy i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdą kulkę obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Czynność powtórzyć, dociskając panierkę, aby dobrze przylegała do sera. W garnku rozgrzać olej i smażyć kulki na złoty kolor, a następnie przełożyć je na papierowy ręcznik i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na talerze wyłożyć warzywa w sosie bazyliowym, na nich ułożyć zaś gorące, chrupiące kulki mozzarelli, a całość udekorować kiełkami.

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?