Wiosenny obiad według Ewy Wachowicz. Skuś się na aromatyczną kaszę gryczaną z nowalijkami

Karolina Szydłak
Gryczanka jest w polskiej kuchni bardzo niedoceniana. Dziś w "halo tu polsat" Ewa Wachowicz postanowiła "odczarować" kaszę gryczaną i przygotowała z niej smaczne, lekkostrawne i szybkie danie, które nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację.

Niewiele osób wie, że kasza gryczana to niezwykle zdrowy i bogaty w wartości odżywcze produkt. O zbawiennym działaniu gryczanki wiedziały już nasze prababki. Dawniej był to jeden z głównych produktów codziennej diety. Spożywanie kaszy gryczanej zaleca się zwłaszcza osobom zmagającym się z wysokim poziomem cukru oraz cholesterolu.
Przepis na kaszę gryczaną z nowalijkami według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 200 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej lub niepalonej
- kilka rzodkiewek
- 1 ogórek zielony
- 1 ogórek małosolny
- kilka pomidorków koktajlowych (różnokolorowych)
- 2-3 cebule dymki ze szczypiorem
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania dania:
Ugotuj gryczankę, a następnie do przestudzonej kaszy dodaj pokrojone warzywa (nowalijki). Dopraw danie czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą. Smacznego!
Zobacz też: