Wiosenny obiad według Ewy Wachowicz. Skuś się na aromatyczną kaszę gryczaną z nowalijkami

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Gryczanka jest w polskiej kuchni bardzo niedoceniana. Dziś w "halo tu polsat" Ewa Wachowicz postanowiła "odczarować" kaszę gryczaną i przygotowała z niej smaczne, lekkostrawne i szybkie danie, które nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację.

Kasza gryczana z nowalijkami
Kasza gryczana z nowalijkamiAKPA

Niewiele osób wie, że kasza gryczana to niezwykle zdrowy i bogaty w wartości odżywcze produkt. O zbawiennym działaniu gryczanki wiedziały już nasze prababki. Dawniej był to jeden z głównych produktów codziennej diety. Spożywanie kaszy gryczanej zaleca się zwłaszcza osobom zmagającym się z wysokim poziomem cukru oraz cholesterolu.

Przepis na kaszę gryczaną z nowalijkami według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej lub niepalonej 
  • kilka rzodkiewek 
  • 1 ogórek zielony 
  • 1 ogórek małosolny 
  • kilka pomidorków koktajlowych (różnokolorowych)
  • 2-3 cebule dymki ze szczypiorem 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny 
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania dania:

Ugotuj gryczankę, a następnie do przestudzonej kaszy dodaj pokrojone warzywa (nowalijki). Dopraw danie czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą. Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?