Idealna pierś z kurczaka według Jurka Sobieniaka. Wystarczy 12 minut i prosty, aromatyczny dodatek
Idealny obiad nie zawsze musi być pracochłonny i skomplikowany. Zwłaszcza teraz, gdy czujemy już wiosnę i tęsknimy za świeżymi, aromatycznymi daniami. Grillowana pierś z kurczaka z salsą z przepisu Jurka Sobieniaka to propozycja idealna właśnie na tę porę roku, a kucharz ma idealny sposób na to, jak przygotować mięso, aby było kruche i soczyste. Dodatki? Tutaj masz pełną dowolność.

Pierś z kurczaka wydaje się banalna. To jedno z najchętniej wybieranych mięs - łatwe w obróbce, smaczne i dietetyczne. Ale przygotowanie idealnej piersi nie jest proste, bo chude mięso łatwo przesuszyć. Jurek Sobieniak zdradza najprostszy sposób na idealnie soczystego kurczaka, którego zrobisz dosłownie w 12 minut. A dodatek lekko pikantnej, słodkiej i kwaśnej jednocześnie salsy z dymki sprawia, że danie jest świeże i aromatyczne. W dwóch słowach - obiad idealny, nie tylko na diecie.
Grillowana pierś z kurczaka z salsą z dymki według Jurka Sobieniaka
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Salsa z dymki:
- 1 pęczek dymki (razem ze szczypiorem)
- 1 mała czerwona papryczka chili
- 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżka miodu
- 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka nakłuj widelcem w najgrubszym miejscu, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię grillową z łyżką oleju i smaż na niej mięso 12 minut, przewracając co 3 minuty. W tym czasie przygotuj salsę.
Dymkę razem ze szczypiorkiem pokrój drobno - cebulkę w piórka, szczypiorek posiekaj. Wymieszaj z solą i odstaw na 3-4 minuty. Pokrój drobniutko papryczkę chilli (pozbądź się nasion) i dodaj do cebulki. Zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok. Wymieszaj warzywa, skórkę, sok z cytryny i miód, a na koniec dodaj olej.
Zgrillowaną pierś pokrój w plastry, ułóż na talerzu i polej salsą z dymki. Danie najlepiej smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków lub rzymskiej sałaty.
Zobacz też: