Idealna pierś z kurczaka według Jurka Sobieniaka. Wystarczy 12 minut i prosty, aromatyczny dodatek

Beata Łajca

Beata Łajca

Idealny obiad nie zawsze musi być pracochłonny i skomplikowany. Zwłaszcza teraz, gdy czujemy już wiosnę i tęsknimy za świeżymi, aromatycznymi daniami. Grillowana pierś z kurczaka z salsą z przepisu Jurka Sobieniaka to propozycja idealna właśnie na tę porę roku, a kucharz ma idealny sposób na to, jak przygotować mięso, aby było kruche i soczyste. Dodatki? Tutaj masz pełną dowolność.

Pierś z kurczaka według Jurka Sobieniaka
Pierś z kurczaka według Jurka SobieniakaAKPA

Pierś z kurczaka wydaje się banalna. To jedno z najchętniej wybieranych mięs - łatwe w obróbce, smaczne i dietetyczne. Ale przygotowanie idealnej piersi nie jest proste, bo chude mięso łatwo przesuszyć. Jurek Sobieniak zdradza najprostszy sposób na idealnie soczystego kurczaka, którego zrobisz dosłownie w 12 minut. A dodatek lekko pikantnej, słodkiej i kwaśnej jednocześnie salsy z dymki sprawia, że danie jest świeże i aromatyczne. W dwóch słowach - obiad idealny, nie tylko na diecie.

Grillowana pierś z kurczaka z salsą z dymki według Jurka Sobieniaka

Składniki: 

  • 2 piersi z kurczaka 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego  
  • sól, pieprz

Salsa z dymki: 

  • 1 pęczek dymki (razem ze szczypiorem)
  • 1 mała czerwona papryczka chili
  • 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno  
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli 

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka nakłuj widelcem w najgrubszym miejscu, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię grillową z łyżką oleju i smaż na niej mięso 12 minut, przewracając co 3 minuty. W tym czasie przygotuj salsę.

Dymkę razem ze szczypiorkiem pokrój drobno - cebulkę w piórka, szczypiorek posiekaj. Wymieszaj z solą i odstaw na 3-4 minuty. Pokrój drobniutko papryczkę chilli (pozbądź się nasion) i dodaj do cebulki. Zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok. Wymieszaj warzywa, skórkę, sok z cytryny i miód, a na koniec dodaj olej.

Zgrillowaną pierś pokrój w plastry, ułóż na talerzu i polej salsą z dymki. Danie najlepiej smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków lub rzymskiej sałaty.

Zobacz też: