Wiosenny detoks w misce. Skuś się na pyszny i bardzo zdrowy krem ze szczawiu
Znudzony tradycyjnymi zupami? Jeśli rosół i ogórkowa już ci się przejadły, czas na coś świeżego! Zupa szczawiowa to zdrowa, lekka i wyjątkowo smaczna propozycja, która pozytywnie cię zaskoczy. Szybka w przygotowaniu, pełna witaminy C, żelaza i błonnika, wspiera odporność i działa oczyszczająco na organizm. Podana z chrupiącymi grzankami, jajkiem lub ziemniakami zamieni się w sycący i obłędnie pyszny obiad.

Wiosna to idealny moment, by sięgnąć po zielone dary natury - o zupie z pokrzyw pisaliśmy tutaj: Jest bardzo smaczna i świetnie oczyszcza organizm. Nazywają ją zielonym rosołem
Teraz czas na szczaw - ta niepozorna roślina kryje w sobie mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Działa przeciwzapalnie, wspomaga detoksykację organizmu, pobudza trawienie, wspiera pracę wątroby oraz wzmacnia odporność. Szczaw to także bogate źródło witamin A, B, C, E oraz minerałów takich jak cynk, potas, żelazo, wapń i magnez. Co więcej, szczaw jest bardzo niskokaloryczny (100 g ma około 21 kcal), dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób pragnących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Należy pamiętać jednak, aby spożywać go z umiarem - wszystko przez obecne w nim szczawiany.
Przepis na pyszną zupę - krem ze szczawiu. To prawdziwa bomba witaminowa
Kiedy zatem zbierać szczaw? To popularna roślina łąkowa, którą najlepiej zrywać w kwietniu i maju - to właśnie wtedy szczaw jest młody i zawiera najwięcej witamin. Podczas zbiorów warto pamiętać, by wybierać stanowiska oddalone od dróg i zanieczyszczeń. Gdy znajdziesz odpowiedni okaz, zetnij nożyczkami garść młodych listków - nigdy nie zrywaj całej rośliny.
Zupa szczawiowa zachwyca orzeźwiającym i lekko kwaskowatym smakiem oraz niepowtarzalnym aromatem. Idealna jako szybki obiad, ale również jako pożywna kolacja - na jej przygotowanie potrzebujesz tylko 20 minut.

Składniki potrzebne na przygotowanie porcji dla 2-3 osób:
- 2 garści świeżych, młodych listków szczawiu
- 1 średnia cebula
- 2-3 ziemniaki (średniej wielkości)
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 ml śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- świeże zioła do dekoracji (np. koperek lub kwiaty jadalne)
- 2-3 jajka na twardo (opcjonalnie)
Sposób przygotowania zupy - krem ze szczawiu:
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. W dużym garnku rozgrzej masło z oliwą, dodaj cebulę oraz czosnek i podsmaż przez 2-3 minuty, aż się zeszklą. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Dokładnie umyj liście szczawiu, usuń grubsze łodygi, dodaj do garnka i gotuj około 4 minuty, aż zmiękną.
Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój na połówki lub ćwiartki.
Krem szczawiowy podawaj z jajkiem, kleksem śmietany i świeżym koperkiem. Smacznego!
Zobacz też: