Beza z bitą śmietanką, truskawkami i listkami mięty – wykwintny deser z kilku składników
Chrupiąca z wierzchu i puszysta w środku, do tego śnieżnobiała, wypełniona bitą śmietanką, słodkimi truskawkami, przełamana świeżością listków mięty – ten torcik bezowy zachwyca wizualnie, a do tego smakuje obłędnie! Choć wygląda jak stworzony przez profesjonalnego cukiernika, możemy go przygotować samodzielnie w domu. Jak? Przedstawiamy przepis na bezę z bitą śmietanką i truskawkami, która powstała w kuchni „halo tu polsat”.

Impreza w ogrodzie? Tylko z bezą!
Szykuje się przyjęcie w ogrodzie? Urodziny dziecka? A może po prostu spotkanie z przyjaciółkami? Torcik bezowy na wszystkie te okazje sprawdzi się idealnie! Swoją wersję tego deseru przygotowała w kuchni "halo tu polsat" Ewa Olejniczak, udowadniając, że nawet tak efektowny wypiek nie wymaga wielu składników ani zaawansowanych umiejętności.
Przepis na bezę z bitą śmietanką i truskawkami
Składniki:
- 6 białek
- 299 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- 200 g śmietanki 30% UHT bez laktozy od OSM Łowicz
- 500 g świeżych truskawek
Przygotowanie:
Białka ubijamy na wysokich obrotach na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Gdy masa będzie błyszcząca, dodajemy cytrynę, mąkę ziemniaczaną i sól. Na papierze do pieczenia rysujemy dwa kółka o średnicy ok. 10 cm. Następnie wypełniamy je ubitymi białkami. Pieczemy dwie minuty w 170°C, a następnie suszymy w 130°C przez 80 minut.
W tym czasie przygotowujemy bitą śmietankę. Co zrobić, żeby na pewno wyszła? Po pierwsze użyjmy dobrej jakości produktu o wysokiej zawartości tłuszczu. Świetnie sprawdzi się śmietanka 30% UHT bez laktozy marki OSM Łowicz. Po drugie powinna być bardzo dobrze schłodzona. Dzięki temu, że produkt nie zawiera laktozy, mogą ją jeść również osoby z nietolerancją. Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno.
Po wystudzeniu bezy wystarczy nałożyć na nią warstwę puszystej zimnej śmietanki, dodać pokrojone truskawki i listki mięty. Smacznego!
Płatna współpraca