Czas na włoską przekąskę. Skuś się na pyszne rustico z mortadelą, pistacjami i burratą
Dziś w "halo tu polsat" Nicola Palladini przygotował włoski przysmak - rustico leccese. To przepyszna przekąska, która łączy w sobie bogactwo smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu Apulia. Rustico leccese powstaje z ciasta francuskiego, które otula nadzienie z mortadeli, pistacji, mascarpone oraz kremowej burraty. Danie swojej prostocie i wyjątkowym składnikom, jest idealną propozycją na każdą okazję - od przyjęć po rodzinne spotkania.

Obłędnie chrupiące rustico z mortadelą, pistacjami i burattą
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 80 gramów mortadeli z pistacjami
- 50 gramów mascarpone
- 35 gramów łuskanych, solonych pistacji
- 1 jajko
- 1 kulka burraty (około 125 gramów)
- 3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podzielić go na dwie połówki, nie przecinając, a jedynie zaznaczając granicę. Jedną stronę ciasta nakłuć widelcem, a następnie posmarować mascarpone. Na wierzchu ułożyć plasterki mortadeli, zostawiając wolny margines przy krawędziach, by łatwo zamknąć ciasto. 30 gramów pistacji grubo posiekać i rozsypać równomiernie po mortadeli.
Całość przykryć drugą połową ciasta i dokładnie zlepić brzegi. Na wierzchu wykonać kilka płytkich nacięć, posmarować całość roztrzepanym jajkiem i posypać pozostałymi pistacjami. Piec z termoobiegiem w temperaturze 185°C przez około 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika pokroić na cztery porcje i na każdej ułożyć ćwiartkę burraty, po czym skropić oliwą i od razu podawać. Smacznego!
Zobacz też: