Warstwowy śmietanowiec z orzechami i czekoladą. Słodka propozycja Jurka Sobieniaka
Deser Jurka Sobieniaka wyrasta ze współczesnego myślenia o słodkościach, w którym liczy się kontrast smaków, stabilność masy i efektowny wygląd osiągany bez skomplikowanych technik. Lekka warstwa śmietanowa łączy się więc z twarogiem, masłem orzechowym i miodem, a całość domyka gorzka czekolada w duecie z orzechami, dzięki czemu całość łączy w sobie polską prostotę "ciasta na zimno" z nieco amerykańskim profilem smakowym. Połączenie to - słodkie i słone zarazem - sprawia, że śmietanowiec staje się czymś więcej niż tylko kolejnymi warstwami w tortownicy.

Orzechowy śmietanowiec według Jurka Sobieniaka
Składniki:
- 800 mililitrów śmietanki o 30-procentowej zawartości tłuszczu
- 100 gramów cukru
- 10 gramów cukru z wanilią
- 3 łyżki żelatyny
- 100 mililitrów gorącej wody
- 2 fixy do bitej śmietany
- 500 gramów twarogu śmietankowego
- 400 gramów masła orzechowego
- 100 gramów miodu
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 40 gramów solonych orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania:
Śmietankę wymieszać z cukrem i cukrem z wanilią, następnie lekko ubić, stopniowo dodając fix do bitej śmietany. W międzyczasie żelatynę rozpuścić w stu mililitrach gorącej wody, odstawić na chwilę do przestudzenia, po czym dokładnie połączyć z masą śmietankową i szybko przełożyć całość do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia; schłodzić przez około 40 minut.
Twaróg zmiksować z masłem orzechowym i miodem na jednolitą, gładką masę; przełożyć ją do rękawa cukierniczego i nałożyć na stężałą warstwę śmietanową.
Wierzch posypać posiekanymi solonymi orzechami ziemnymi oraz startą gorzką czekoladą i ponownie schłodzić, aby deser całkowicie się ustabilizował.






