W duchu fusion cuisine, czyli wielokulturowy i światem inspirowany schabowy à la Gessler

Kamil Olek

Kamil Olek

Mateusz Gessler
Mateusz GesslerDariusz GałązkaAKPA

Schabowy z kością à la Gessler. Z pietruszkowo-kaparową salsą, pieczoną kapustą i francuskimi ziemniakami

  • 2 kotlety schabowe z kością (po około 180 gramów każdy)
  • 100 gramów mąki pszennej
  • 80 gramów parmezanu
  • 100 gramów bułki tartej
  • 2 jajka
  • 60 mililitrów mleka
  • 20 gramów skórki cytrynowej
  • smalec
  • kurkuma
  • sól, pieprz
  • 100 gramów marynowanych kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 gramów natki pietruszki
  • 1 szalotka
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1/2 kostki masła
  • 80 mililitrów oleju rzepakowego
  • 8 ząbków czosnku
  • curry
  • zioła prowansalskie
  • 700 gramów ziemniaków La Ratte
  • 700 mililitrów wody
  • tymianek
  • 20 gramów koperku
  • jadalne kwiaty