Trudno im się oprzeć. Pieczone jabłka według Mateusza Gesslera

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Mateusz Gessler to znany polski kucharz i restaurator. Jego przepisy cieszą się dużym uznaniem i potrafią zadowolić nawet najbardziej wymagających smakoszy. Mamy szczęście, ponieważ Mateusz zgodził się podzielić z nami swoim przepisem na genialnie pyszną przystawkę. Chodzi o jabłko pieczone chèvre chaud z żurawiną i orzechami. Danie to będzie idealną propozycją na jesień!

Pieczone jabłko
Pieczone jabłkoRitaE Pixabay.com

Przystawka, która zrobi prawdziwą furorę na rodzinnych spotkaniach

Mateusz Gessler podzielił się z nami świetnym przepisem na bardzo aromatyczną przystawkę. Jej głównym składnikiem jest pieczone jabłko, więc będzie to wprost idealna propozycja na jesień. Przygotowanie tego dania wcale nie jest trudne, ani czasochłonne. Natomiast jego wyrafinowany smak, a zarazem prostota wykonania na pewno zrobią furorę na wielu rodzinnych spotkaniach.

Składniki potrzebne do przygotowania pieczonego jabłka według Mateusza Gesslera

Do przygotowania pieczonego jabłka chèvre chaud z żurawiną i orzechami według Mateusza Gesslera potrzebujesz kilku składników. Najważniejszy z nich to oczywiście jabłka. Na szczęście w Polsce mamy teraz sezon na te owoce. 

Składniki na porcje dla  4-5 osób:

  • Jabłko Champion - 5 sztuk
  • Mięta świeża - 2 gałązki
  • Orzechy Włoskie - 100 gram
  • Migdały płatki - 50 gram
  • Dobrej jakości konfitura żurawinowa z kawałkami żurawiny - 1 szt. mały słoik
  • Ser typu śródziemnomorskiego w kostkach 
  • Rolada kozia pleśniowa - 400 gram
  • Cynamon - do smaku
  • Miód gryczany - do smaku

Jak przygotować pieczone jabłko chèvre chaud z żurawiną i orzechami?

Chcąc przygotować ten pyszny deser, na samym początku musisz włączyć piekarnik i rozgrzać go do 210 stopni C. Następnie dokładnie umyj jabłka i pokrój je na desce na pół w poziomie. Potem wydrąż w nich środek. Tak przygotowane jabłka włóż na 8 minut do rozgrzanego na 180 stopni C piekarnika. Dzięki temu owoce szybciej zmiękną.

Pieczone jabłka według przepisu Mateusza Gesslera
Pieczone jabłka według przepisu Mateusza Gesslerahalo tu polsat

Kiedy jabłka będą już gotowe, należy włożyć do wydrążonego w owocu środka łyżkę konfitur żurawinowych, odrobinę chili, trochę posiekanych orzechów oraz posiekaną miętę. Natomiast na górę owocu trzeba położyć kilka kostek sera typu śródziemnomorskiego. Na koniec koniecznie wstaw jabłka jeszcze raz do piekarnika z włączonym termoobiegiem i funkcją grilla na górze.

Po zarumienieniu owoców twój deser będzie już gotowy. Smacznego!

Mateusz Gessler w programie "halo tu polsat" przygotowuje faszerowane jabłka
Mateusz Gessler w programie "halo tu polsat" przygotowuje faszerowane jabłka Krystian Szczęsnyhalo tu polsat
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas