Tortille z nadzieniem w stylu włoskim. Szybka przystawka, idealna na każdą domówkę
Roladki z tortilli to zawsze dobry wybór na domówkę, zwłaszcza tę Sylwestrową. Pszenne placki można kupić, ale po co, skoro te domowe są tańsze, zdrowsze, a zrobić je można dosłownie w kilka chwil? W "halo tu polsat" Jurek Sobieniak pokazał pomysł na przekąski z tortilli z włoską szynką, śmietankowym serkiem i odświeżającą sałatką z rukoli - słodko-kwaśne, kremowe i chrupiące, będą smakować gościom na każdym spotkaniu.

Tortille z nadzieniem w stylu włoskim z przepisu Jurka Sobieniaka
Składniki:
- 300 g mąki typu 550
- 150 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 300g włoskiej szynki Crudo w plasterkach
- 750g serka śmietankowego
- 200g rukoli
- 200g suszonego pomidora w oleju
- oliwa z oliwek
- 2 cytryny
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj tortillę. Mąkę wymieszaj w misce z solą, proszkiem do pieczenia, zalej ciepłą wodą i dodaj olej. Zagnieć masę na gładkie ciasto i uformuj kulki. Oprósz je lekko mąką i rozwałkuj na cieniutkie placki. Rozgrzej suchą patelnię i smaż tortillę po pół minuty z każdej strony.
Rukolę wymieszaj ze skórką otartą z cytryn, posiekanymi suszonymi pomidorami, dodaj 5 łyżek oliwy, szczyptę soli i sok z połowy cytryny. Wymieszaj wszystko i odstaw na 5 minut. Na tortillach ułóż plastry szynki "na zakładkę', tak, aby pokryły całe placki. Delikatnie skrop je oliwą, posmaruj serkiem, połóż porcję sałątki z rukoli. Zwiń ciasno w rulon i odstaw na 10 minut, aby składniki się związały. Roladę pokrój na 3 cm plastry przed podaniem.
Smacznego!
A jeśli lubicie gotować i szukacie ciekawych przepisów, mnóstwo inspiracji czeka na Was w kuchni programu "halo tu polsat". Od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 nasze szefowe i szefowie kuchni prezentują genialne przepisy na przepyszne potrawy. Bądźcie z nami!
Zobacz też:






