Szybka zupa z tego, co zostało po świętach. Chlebowa od Karoliny Stolarskiej-Bigos zaskakuje głębokim smakiem
Po świętach w wielu domach zostaje czerstwe pieczywo i zwykle nie bardzo wiadomo, co z nim zrobić. Zupa chlebowa z przepisu Karoliny Stolarskiej-Bigos to prosty, kremowy i niezwykle aromatyczny sposób na wykorzystanie resztek. Kilka podstawowych składników wystarczy, by stworzyć rozgrzewające danie idealne na zimowe, poświąteczne dni.

Zupa chlebowa z przepisu Karoliny Stolarskiej-Bigos
Składniki:
- 300-400 g czerstwego chleba żytniego
- 1,5 l bulionu
- 2 marchewki (mogą być ugotowane z bulionu)
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- sól , pieprz
- suszony tymianek
Przygotowanie:
W garnku na maśle podsmaż posiekaną cebulę, dodaj chleb pokrojony w kostkę i smaż przez chwilę. Wlej bulion i gotuj około 15-20 minut. Dodaj śmietankę, czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy. Zupę zblenduj, a jeśli będzie zbyt gęsta dolej odrobinę bulionu lub wody. Podawaj gorącą, możesz udekorować kilkoma kawałkami posmażonego chleba, natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Smacznego!
A jeśli lubicie gotować i szukacie ciekawych przepisów, mnóstwo inspiracji czeka na Was w kuchni programu “halo tu polsat". Od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 nasze szefowe i szefowie kuchni prezentują genialne przepisy na przepyszne potrawy. Bądźcie z nami!
Zobacz też:






