Portobello z camembertem i powidłami – pod chałkową kruszonką. Autorska propozycja Bogumiła Przybylaka
W przepisie Bogumiła Przybylaka portobello (stanowiące większą wersję klasyczny pieczarek) funkcjonują jako neutralna, choć wyrazista baza, która idealnie komponuje się ze słodko-kwaśnym charakterem powideł oraz słonawą kremowością camemberta; na tle tym wyraźnie zaznacza się rola chałki, zamienionej w grubą, lekko chrupiącą kruszonkę. W efekcie otrzymujemy danie oparte na prostych produktach, lecz budujące smak poprzez zestawienie trzech różnych akcentów, które po krótkim zapieczeniu łączą się w aromatyczną całość.

Zapiekane pieczarki portobello – z camembertem, powidłami i chałką
Składniki:
- 3 camemberty
- 5 pieczarek portobello
- 5 gałązek świeżego tymianku
- 5 ząbków czosnku
- powidła śliwkowe (opcjonalnie chutney)
- 1/2 chałki
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180°C (z termoobiegiem); pieczarki doprawić solą, pieprzem, tymiankiem oraz rozgniecionym czosnkiem, a następnie skropić oliwą, wstawić do piekarnika i podpiekać przez około 8 minut.
Upieczone pieczarki posmarować od środka powidłami śliwkowymi, ułożyć na wierzchu połówki camemberta; chałkę pokroić w kostkę i rozdrobnić w robocie kuchennym na grubą bułkę tartą, po czym posypać pieczarki i ponownie skropić całość oliwą. Włożyć do piekarnika na około 10 minut, aż ser się rozpuści, a chałka delikatnie zrumieni.






