To prawdziwe niebo w gębie! Przygotuj sorrentinos, czyli argentyńskie ravioli
Karolina Szydłak
W kuchni tak jak w życiu warto eksperymentować. Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich domowników obłędnie pysznym daniem, to koniecznie spróbuj argentyńskiego ravioli czyli - sorrentinos. Genialnym przepisem na tę potrawę podzielił się mistrz Martin Gimenz Castro. Jego propozycja to sorrentinos z mozzarellą, rukolą i ricottą w sosie z kurkami. To na pewno będzie kulinarny hit tej jesieni!
Kuchnia argentyńska - czym są sorrentinos?
Kuchnia argentyńska to mieszanka różnych smaków oraz tradycji. Dominuje w niej mięso z naciskiem na wołowinę. Nie oznacza to jednak, że Argentyńczycy nie jadają również innych produktów i potraw. Kuchnia Argentyńska pełna jest także makaronów, batatów, różnych wypieków oraz sałat. Jednym z najpopularniejszych dań kuchni argentyńskiej jest jednak sorrentinos. Według niektórych źródeł danie to pochodzi prosto z Buenos Aires i zostało wymyślone w jednej z restauracji w Sorrento.
Sorrentinos to tak naprawdę argentyńskie ravioli. Jednak od tradycyjnego ravioli, które wszyscy dobrze znamy z Włoch wyróżnia się tym, że jest większe i bardziej okrągłe. Nie ma też typowego karbowanego brzegu, a swoim wyglądem bardziej więc przypominają nasze polskie pierożki.
Jeśli chodzi o farsz, to może być on bardzo różny. Tradycyjny jest jednak z argentyńską mozzarellą i szynką. Mistrz kuchni Martin Gimenz Castro stworzył wyjątkowy przepis na sorrentinos z mozzarellą, rukolą i ricottą w sosie z kurkami. Danie to jest nie tylko obłędnie pyszne, ale i dosyć proste w przygotowaniu. Do dzieła!
Składniki, jakich potrzebujesz do przygotowania sorrentinos
Ilość składników wymaganych do przygotowania argentyńskiego ravioli na szczęście nie jest zbyt duża. Większość produktów na pewno masz w domu. Spróbuj również wykorzystać trwający właśnie sezon na grzybobranie i postaraj się zebrać lub kupić świeże kurki. Dzięki temu smak oraz zapach tego dania będzie robił jeszcze większe wrażenie.
Oto lista składników:
- 1 kg mąki
- 10 jajek
- 0,5 l oliwy extra virgin
- 1 kg mozzarelli
- 0,5 kg ricotty
- 1 pęczek rukoli
- 300 g kurek
- 2 główki czosnku
- 100 g szalotki
- 1 pęczek estragonu
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 kostka masła
- 1 węgorz wędzony
Jak przygotować argentyńskie ravioli, czyli sorrentinos?
Według przepisu mistrza Martina Gimenza Castro na początku należy najpierw przygotować ciasto makaronowe. Zrobisz je z jajek, mąki oraz oliwy. Po dokładnym wymieszaniu składników odstaw ciasto na 30 minut do lodówki. Następnie w tym samym czasie zabierz się za przygotowywanie farszu do sorrentinos. Weź miskę i wymieszaj w niej ricottę, mozzarelle i posiekaną rukolę. Farsz koniecznie dopraw wedle własnego uznania i smaku. Najlepiej solą i pieprzem.
Po upływie wymaganych 30 minut wyjmij ciasto z lodówki i starannie je rozwałkuj. Pamiętaj, że ciasto musi być naprawdę cienkie. Kolejnym krokiem jest wyłożenie na nie farszu i przykrycie nadzienia drugą warstwą ciasta. Następnie mocno dociśnij całe zawiniątko z ciasta, a potem wykrój okrągły kształt.
Na koniec przez około 5 minut ravioli trzeba gotować we wrzącej wodzie. Kiedy sorrentinos będą już gotowe, to podsmaż sobie na patelni czosnek i szalotkę. Po chwili dodaj do nich jeszcze kurki. Następnie gdy grzyby się już dobrze podsmażą, to podlej je bulionem warzywnym a na końcu dodaj zimne masło. Gotowe! Argentyńskie ravioli warto podać z sosem z patelni i wędzonym węgorzem. Smacznego!