To będzie prawdziwy hit jesieni. Przepis na genialne kopytka z dyni
Karolina Szydłak
Kopytka z dyni to będzie murowany hit tego sezonu. Są pyszne, zdrowe i świetnie smakują. Przepisem na to szybkie i proste danie podzielił się w ''halo tu polsat'' znany szef kuchni — Piotr Ogiński. Jesteśmy pewni, że jego dyniowe propozycje zasmakują nawet tym najbardziej wybrednym.
Zrób kopytka...z dyni i oczaruj nimi swoich gości
Właśnie rusza sezon na dynie. To świetna wiadomość i to nie tylko dla prawdziwych smakoszy tego warzywa. W końcu dynia jest bardzo zdrowa. Dostarcza organizmowi wiele ważnych witamin oraz minerałów. Działa również przeciwzapalnie, wpływa korzystnie na skórę i wzmacnia układ odpornościowy. Znany szef kuchni Piotr Ogiński w ''halo tu polsat'' zdradził, jak przygotować pyszne kopytka z dyni. Naprawdę trudno jest się im oprzeć. To danie będzie idealną propozycją na wiele jesiennych spotkań w gronie najbliższych.
Składniki potrzebne do przygotowania kopytek z dyni
- 1 mała dynia hokkaido (około 1,5 kg)
- 1 łyżeczka soli
- 160 g mąki
Składniki do warzywnego sosu:
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 10 pomidorków cherry
- 1 czerwona cebula
- 10 listków bazylii
- 1 gałązka tymianku
- oliwa
- Parmezan
Sposób przygotowania kopytek z dyni
Na początku zacznij od dokładnego umycia dyni. Następnie przekrój ją na cztery części i piecz przez około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Ważne, aby dynia zrobiła się miękka. Kolejnym krokiem powinno być zmielenie dyni w mikserze na gładką masę. Gdy papka będzie już gotowa, należy ją odstawić na sitko i poczekać aż ostygnie.
Następnym etapem przygotowywania tych pysznych kopytek jest dodanie do zmiksowanej masy mąki oraz soli. Po delikatnym wymieszaniu ze sobą składników można przejść do rozwałkowywania. Należy zrobić to na obsypanej mąką stolnicy. W tym celu najlepiej ręką rozwałkuj sznurek z ciasta i nożem podziel masę na mniejsze kopytka. Tak, aby każdy kawałek ciasta miał mniej więcej 2 - 3 centymetry. Na koniec ugotuj dyniowe kopytka we wrzącej, posolonej wodzie.
Przygotuj również specjalny sos do kopytek:
Cukinię, paprykę oraz cebulę pokrój w romby i chwile podsmaż na rozgrzanej patelni. Następnie cały czas wszystko mieszając, dodaj pomidorki, tymianek, dopraw solą oraz pieprzem. Do tak przygotowanych warzyw dodaj ugotowane kopytka, oraz kilka łyżek wody, która była wcześniej używana do gotowania. Na koniec całość możesz posypać startym parmezanem, który warto wymieszać z podsmażonymi warzywami. Nie zapomnij dodać również kilku listków świeżej bazylii.
Maciek Kurzajewski robi kopytka na planie "halo tu polsat"
Na planie "halo tu polsat" kopytka własnoręcznie kroił Maciek Kurzajewski. Gospodarz show wspomniał przy okazji o kultowych kopytkach swojej babci. Nad stolnicą Maciek poradził sobie znakomicie, zobaczcie sami!
Zobacz także: