Te przepisy przebiją nawet babcine wypieki. Trzy sposoby na szarlotkę idealną

Kamil Olek

Kamil Olek

Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkamiwygenerowane przez Midjourney

Jak (i kiedy) szarlotka podbiła świat?

Apple pie – klasyka amerykańskiej kuchni

  • 400 gramów mąki pszennej 
  • 20 gramów cukru 
  • 5 gramów soli 
  • 300 gramów zimnego masła 
  • około 125 mililitrów lodowatej wody 
  • 1 kilogram jabłek 
  • 30 gramów mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 cytryny (sok i starta skórka) 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 50 gramów brązowego cukru 
  • 1 łyżka cukru z wanilią (opcjonalnie cukru wanilinowego) 
  • 1 jajko 

Klasycznie, ale nie do końca – szarlotka według przepisu Ewy Wachowicz

  • 400 gramów mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 120 gramów cukru 
  • 1 łyżka cukru z wanilią (opcjonalnie cukru wanilinowego)  
  • 200 gramów masła 
  • 4 żółtka 
  • 1,5 kilograma jabłek (masa po obraniu) 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • skórka otarta z jednej pomarańczy 
  • 4 białka 
  • szczypta soli 
  • 150 gramów cukru pudru 

Coś dla wegan – roślinna szarlotka z budyniem

  • 400 gramów mąki pszennej 
  • 80 g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 200 gramów zimnej margaryny roślinnej (lub roślinnego masła) 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki lodowatej wody list do innego artykułu 
  • 1,5 kilograma jabłek 
  • 50 gramów brązowego cukru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 100 mililitrów wody 
  • 850 mililitrów napoju roślinnego (sojowego, owsianego, migdałowego, ryżowego) 
  • 2 budynie o smaku waniliowym (bez cukru) 
  • 50 gramów cukru 
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?