Świąteczne trzy w jednym, czyli pierogi wyjątkowe – z karpiem i grzybami, a do tego w piernikowym sosie

Kamil Olek

Kamil Olek

Świąteczne pierogi
Świąteczne pierogi123RF/PICSEL

Pierogi z karpiem, grzybami i kaszą – w sosie piernikowym

  • 400 gramów filetów z karpia
  • 50 gramów suszonych grzybów borowików (opcjonalnie innych)
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 400 gramów mąki pszennej
  • około 800 mililitrów wody (w tym 200 mililitrów gorącej)
  • 80 gramów piernika
  • 100 mililitrów soku wiśniowego
  • 100 mililitrów octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?