Smažený sýr s hranolky, czyli najpopularniejszy czeski comfort food. Według Lenki Klimentovej

Redakcja

Redakcja

W Czechach mają smažený sýr, my mieliśmy schabowego z mortadeli. Za południową granicą zostali przy swoim do dziś, my – cóż, szukamy wspomnień. Smażony, panierowany ser to jednak nie tylko danie niemalże narodowe, które przetrwało zmianę systemu, mody i pokolenia, ale i klasyczny przykład tego, co dziś nazwać można comfort foodem. Jeśli zaś towarzyszą mu domowe hranolky (a tak Czesi i Czeszki nazywają frytki) – jesteśmy w domu. Ot, choćby tym należącym do Lenki Klimentovej.

Maciej Kurzajewski i Lenka Klimentová
Maciej Kurzajewski i Lenka KlimentováAKPA

Smażony ser z domowymi frytkami

Składniki:

  • 400 gramów sera żółtego (gouda, edam lub ementaler)
  • 100 gramów bułki tartej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 kilogram ziemniaków
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, pokroić w paski, a następnie przełożyć je do miski, dodać sól oraz niewielką ilość oleju, po czym wymieszać dokładnie, by pokryć je tłuszczem z każdej strony. Wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 35 minut – frytki powinny być złociste i chrupiące.

W międzyczasie ser pokroić w dość grube plastry. Każdy plaster obtoczyć dokładnie w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej, starannie dociskając panierkę, by podczas smażenia nie wypłynął. Usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać z fytkami.