Rozgrzewający zimowy bowl z makaronem, grillowanym kurczakiem i warzywami
Beata Maj
W zimowe dni chętnie posilamy się energetycznymi, rozgrzewającymi daniami. Dlatego dziś w kuchni "halo tu polsat" proponujemy przepis idealny na styczniowy obiad lub kolację. Smakujący umami posiłek sprawi, że zrobi się nam ciepło nie tylko w ciele, ale i na sercu.
W niedzielę swój debiut w kuchni "halo tu polsat" ma szefowa kuchni Ewa Olejniczak. Przewodniczka po smakach i aromatach proponuje dziś kilka prostych, ale i pysznych dań, które idealnie sprawdzą się w zimowe dni. Dla fanów makaronu mamy propozycję zimowej miski pełnej potrzebnych nam o tej porze roku kalorii, białka i witamin, ale przede wszystkim cudownego smaku.
Przepis na zimowy bowl z makaronem sojowym lub ryżowym, grillowanym filetem kurczaka, rozgrzewającym bulionem i warzywami
Składniki na 2 porcje:
- bulion drobiowo - wołowy 2 l
- kora cynamonu 1 szt.
- anyż 2 gwiazdki
- imbir 1 cm
- makaron sojowy/ryżowy 100 g
- kurczak zagrodowy filet 200 g
- olej rzepakowy 10 ml
- papryka czerwona 150 g
- kolendra świeża
- edamame fasolka 150 g
- glony wakame suszone 15 g
- sezam 10 g
- jajka 2 szt
- pieczarki 30 g
- sól himalajska do smaku
Przygotowanie:
Bulion wlewamy do garnka, dodajemy imbir, cynamon i anyż oraz pieczarki. Zagotowujemy.
Makaron przygotowujemy według wytycznych z opakowania. Paprykę myjemy i kroimy w cienkie paski. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie i oczyszczamy z łupin. Filet kurczaka kroimy w paski, solimy i grillujemy z małą ilością oleju. Glony mamaczamy w letniej wodzie, po 10 minutach odciskamy z wody. Do miski wkładamy najpierw makaron, następnie układamy na nim wszystkie dodatki, ciepłego kurczaka i zalewamy wrzącym bulionem.
Zobacz też: