Rozgrzewający zimowy bowl z makaronem, grillowanym kurczakiem i warzywami

Beata Maj

Beata Maj

W zimowe dni chętnie posilamy się energetycznymi, rozgrzewającymi daniami. Dlatego dziś w kuchni "halo tu polsat" proponujemy przepis idealny na styczniowy obiad lub kolację. Smakujący umami posiłek sprawi, że zrobi się nam ciepło nie tylko w ciele, ale i na sercu.

Zimowy bowl z makaronem, kurczakiem i warzywami
Zimowy bowl z makaronem, kurczakiem i warzywami123RF/PICSEL

W niedzielę swój debiut w kuchni "halo tu polsat" ma szefowa kuchni Ewa Olejniczak. Przewodniczka po smakach i aromatach proponuje dziś kilka prostych, ale i pysznych dań, które idealnie sprawdzą się w zimowe dni. Dla fanów makaronu mamy propozycję zimowej miski pełnej potrzebnych nam o tej porze roku kalorii, białka i witamin, ale przede wszystkim cudownego smaku.

Przepis na zimowy bowl z makaronem sojowym lub ryżowym, grillowanym filetem kurczaka, rozgrzewającym bulionem i warzywami

Składniki na 2 porcje:

  • bulion drobiowo - wołowy 2 l
  • kora cynamonu 1 szt.
  • anyż 2 gwiazdki
  • imbir 1 cm
  • makaron sojowy/ryżowy 100 g
  • kurczak zagrodowy filet 200 g
  • olej rzepakowy 10 ml
  • papryka czerwona 150 g
  • kolendra świeża
  • edamame fasolka 150 g
  • glony wakame suszone 15 g
  • sezam 10 g
  • jajka 2 szt
  • pieczarki 30 g
  • sól himalajska do smaku

Przygotowanie: 

Bulion wlewamy do garnka, dodajemy imbir, cynamon i anyż oraz pieczarki. Zagotowujemy.

Makaron przygotowujemy według wytycznych z opakowania. Paprykę myjemy i kroimy w cienkie paski. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie i oczyszczamy z łupin. Filet kurczaka kroimy w paski, solimy i grillujemy z małą ilością oleju. Glony mamaczamy w letniej wodzie, po 10 minutach odciskamy z wody. Do miski wkładamy najpierw makaron, następnie układamy na nim wszystkie dodatki, ciepłego kurczaka i zalewamy wrzącym bulionem.

Zobacz też: 

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas