Odkryj azjatyckie smaki w domowym zaciszu. Spróbuj marynowanego tofu na ciepło od Jurka Sobieniaka

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Dziś w kuchni ''halo tu polsat'' zapachniało prawdziwym orientem. Wszystko dzięki Jurkowi Sobieniakowi. Tym razem nasz szef kuchni przegotował marynowane tofu w sosie sezamowo-miodowym na ciepło. Jeśli masz już dosyć oklepanych schabowych i chcesz spróbować czegoś wyrazistego w smaku, to koniecznie skuś się na ten wyjątkowy przepis. To będzie idealna propozycja na lekki obiad lub szybką kolację.

Wyraziste w smaku tofu
Wyraziste w smaku tofu 123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść tofu? To smaczny produkt, który ma wiele zalet

Dla jednych to rarytas, a inni omijają ten produkt szerokim łukiem. Tofu wciąż budzi bardzo mieszane uczucia wśród Polaków. Warto wiedzieć, że to przysmak wywodzący się z Chin, który zwany jest również twarogiem azjatyckim.

Tofu to ser powstały na bazie mleka sojowego, ma ciekawy smak i chłonie aromaty jak gąbka. Zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Między innymi wapń, magnez, potas, cynk oraz żelazo.

Tofu jest produktem wysokobiałkowym. Ma także mało kalorii, jest lekkostrawne i posiada niski indeks glikemiczny.

Składniki potrzebne do przygotowania marynowanego tofu na ciepło

  • 1 sztuka białej cebuli 
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • sos rybny
  • 1 strączek chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczku kolendry 
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • 1 sztuka tofu 
  • 1 szklanka gotowanego ryżu do sushi

Sposób przygotowania tofu na ciepło z przepisu Jurka Sobieniaka:

Na początek natnij tofu z jednej strony w kratkę na mniej więcej 1 milimetr głębokości. Wymieszaj ze sobą miód, sos rybny, sos sojowy oraz olej sezamowy. Następnie na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną w pióra cebulkę, sezam i pokrojone w plasterki chili. Po 2 minutach, dodaj olej, a następnie cały czas mieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty. Po podsmażeniu składników, dodaj je do wcześniej przygotowanej mieszkanki z miodu i sosów oraz wsyp posiekaną kolędrę.

Tofu zalej wrzątkiem i zostaw na około 3-4 minuty. Następnie wyjmij je i polej sosem. Całość podawaj z jajkiem sadzonym lub z gotowanym ryżem. Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas