Odkryj azjatyckie smaki w domowym zaciszu. Spróbuj marynowanego tofu na ciepło od Jurka Sobieniaka
Karolina Szydłak
Dziś w kuchni ''halo tu polsat'' zapachniało prawdziwym orientem. Wszystko dzięki Jurkowi Sobieniakowi. Tym razem nasz szef kuchni przegotował marynowane tofu w sosie sezamowo-miodowym na ciepło. Jeśli masz już dosyć oklepanych schabowych i chcesz spróbować czegoś wyrazistego w smaku, to koniecznie skuś się na ten wyjątkowy przepis. To będzie idealna propozycja na lekki obiad lub szybką kolację.
Dlaczego warto jeść tofu? To smaczny produkt, który ma wiele zalet
Dla jednych to rarytas, a inni omijają ten produkt szerokim łukiem. Tofu wciąż budzi bardzo mieszane uczucia wśród Polaków. Warto wiedzieć, że to przysmak wywodzący się z Chin, który zwany jest również twarogiem azjatyckim.
Tofu to ser powstały na bazie mleka sojowego, ma ciekawy smak i chłonie aromaty jak gąbka. Zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Między innymi wapń, magnez, potas, cynk oraz żelazo.
Tofu jest produktem wysokobiałkowym. Ma także mało kalorii, jest lekkostrawne i posiada niski indeks glikemiczny.
Składniki potrzebne do przygotowania marynowanego tofu na ciepło
- 1 sztuka białej cebuli
- sos sojowy
- olej sezamowy
- sos rybny
- 1 strączek chili
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczku kolendry
- 2 łyżki stołowe miodu
- 1 sztuka tofu
- 1 szklanka gotowanego ryżu do sushi
Sposób przygotowania tofu na ciepło z przepisu Jurka Sobieniaka:
Na początek natnij tofu z jednej strony w kratkę na mniej więcej 1 milimetr głębokości. Wymieszaj ze sobą miód, sos rybny, sos sojowy oraz olej sezamowy. Następnie na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną w pióra cebulkę, sezam i pokrojone w plasterki chili. Po 2 minutach, dodaj olej, a następnie cały czas mieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty. Po podsmażeniu składników, dodaj je do wcześniej przygotowanej mieszkanki z miodu i sosów oraz wsyp posiekaną kolędrę.
Tofu zalej wrzątkiem i zostaw na około 3-4 minuty. Następnie wyjmij je i polej sosem. Całość podawaj z jajkiem sadzonym lub z gotowanym ryżem. Smacznego!
Zobacz też: