Odkryj azjatyckie smaki w domowym zaciszu. Spróbuj marynowanego tofu na ciepło od Jurka Sobieniaka
![Karolina Szydłak](https://i.iplsc.com/000JOW6EE8WXXWTC-C416.webp)
Karolina Szydłak
Dziś w kuchni ''halo tu polsat'' zapachniało prawdziwym orientem. Wszystko dzięki Jurkowi Sobieniakowi. Tym razem nasz szef kuchni przegotował marynowane tofu w sosie sezamowo-miodowym na ciepło. Jeśli masz już dosyć oklepanych schabowych i chcesz spróbować czegoś wyrazistego w smaku, to koniecznie skuś się na ten wyjątkowy przepis. To będzie idealna propozycja na lekki obiad lub szybką kolację.
![Wyraziste w smaku tofu](https://i.iplsc.com/000KE2EG36NT420V-C322-F4.webp)
Dlaczego warto jeść tofu? To smaczny produkt, który ma wiele zalet
Dla jednych to rarytas, a inni omijają ten produkt szerokim łukiem. Tofu wciąż budzi bardzo mieszane uczucia wśród Polaków. Warto wiedzieć, że to przysmak wywodzący się z Chin, który zwany jest również twarogiem azjatyckim.
Tofu to ser powstały na bazie mleka sojowego, ma ciekawy smak i chłonie aromaty jak gąbka. Zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Między innymi wapń, magnez, potas, cynk oraz żelazo.
Tofu jest produktem wysokobiałkowym. Ma także mało kalorii, jest lekkostrawne i posiada niski indeks glikemiczny.
Składniki potrzebne do przygotowania marynowanego tofu na ciepło
- 1 sztuka białej cebuli
- sos sojowy
- olej sezamowy
- sos rybny
- 1 strączek chili
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczku kolendry
- 2 łyżki stołowe miodu
- 1 sztuka tofu
- 1 szklanka gotowanego ryżu do sushi
Sposób przygotowania tofu na ciepło z przepisu Jurka Sobieniaka:
Na początek natnij tofu z jednej strony w kratkę na mniej więcej 1 milimetr głębokości. Wymieszaj ze sobą miód, sos rybny, sos sojowy oraz olej sezamowy. Następnie na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną w pióra cebulkę, sezam i pokrojone w plasterki chili. Po 2 minutach, dodaj olej, a następnie cały czas mieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty. Po podsmażeniu składników, dodaj je do wcześniej przygotowanej mieszkanki z miodu i sosów oraz wsyp posiekaną kolędrę.
Tofu zalej wrzątkiem i zostaw na około 3-4 minuty. Następnie wyjmij je i polej sosem. Całość podawaj z jajkiem sadzonym lub z gotowanym ryżem. Smacznego!
Zobacz też: