Ze słowiańskich pieców do kuchni Gesslera. Gryczane bliny z tatarskim sosem, łososiowym kawiorem i nie tylko

Redakcja

Redakcja

Bliny
BlinyJacek KurnikowskiAKPA

Gryczane bliny z sosem tatarskim, crème fraîche, kawiorem, wędzonym węgorzem i łososiem

  • 100 gramów mąki pszennej
  • 300 gramów mąki gryczanej
  • 15 gramów cukru białego
  • 17 gramów świeżych drożdży
  • 500 mililitrów mleka
  • 100 gramów majonezu
  • 50 gramów ogórka kiszonego
  • 3 marynowane podgrzybki
  • 15 gramów szczypiorku
  • 2 szalotki
  • 8 drobnych kaparów
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 cytryna
  • 150 gramów wędzonego węgorza
  • 1 puszka kawioru z łososia
  • 150 gramów wędzonego łososia
  • 150 gramów crème fraîche
  • koperek
  • kiełki groszku
  • sól, pieprz