Ze słowiańskich pieców do kuchni Gesslera. Gryczane bliny z tatarskim sosem, łososiowym kawiorem i nie tylko
Kamil Olek
Historia blinów sięga jeszcze czasów wczesnosłowiańskich, kiedy to gliniane piece i kamienne płyty uchodziły za szczyt kulinarnych innowacji. Szczególną rolę odgrywały zaś w trakcie maslenicy – z ich udziałem świętowano bowiem odejście zimy, witając jednocześnie wiosenne słońce. W interpretacji Mateusza Gesslera bliny stanowią jednak swego rodzaju scenę, na której to każdy z dodatków odgrywa swoją rolę. Mamy więc kawior z łososia – z nutą północnych mórz, wędzonego węgorza – przywodzący na myśl bałtyckie tradycje, francuski crème fraîche, ale i – równie francuski, wbrew nazwie – sos tatarski. Innymi słowy – kulinarny spektakl w pełnej krasie, który aż prosi się, by zaprosić go na swój stół.
Gryczane bliny z sosem tatarskim, crème fraîche, kawiorem, wędzonym węgorzem i łososiem
Składniki:
- 100 gramów mąki pszennej
- 300 gramów mąki gryczanej
- 15 gramów cukru białego
- 17 gramów świeżych drożdży
- 500 mililitrów mleka
- 100 gramów majonezu
- 50 gramów ogórka kiszonego
- 3 marynowane podgrzybki
- 15 gramów szczypiorku
- 2 szalotki
- 8 drobnych kaparów
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 cytryna
- 150 gramów wędzonego węgorza
- 1 puszka kawioru z łososia
- 150 gramów wędzonego łososia
- 150 gramów crème fraîche
- koperek
- kiełki groszku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Drożdże połączyć z cukrem w misce i odstawić w ciepłe miejsce, aby powstał zaczyn. W międzyczasie mleko podgrzać do temperatury około 50°C, po czym wlać je do miski, rozmieszać zaczyn i stopniowo dodawać mąkę gryczaną oraz pszenną, mieszając do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego. Dodać szczyptę soli, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Cebule, ogórka, kapary, grzybki oraz szczypiorek drobno posiekać. Do miski z majonezem dodać posiekane warzywa, zetrzeć ugotowane jajka, doprawić sokiem z całej cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Bliny smażyć na suchej patelni naleśnikowej. Podawać z sosem tatarskim, crème fraîche, wędzonym węgorzem, łososiem i kawiorem. Udekorować koperkiem oraz kiełkami groszku.