Rozgarnywane kluski zwane sapką i pierogi suszonymi śliwkami nadziane. Opowieść o zagórzańskich smakach

regionalne pierogi z wędzonymi śliwkami
regionalne pierogi z wędzonymi śliwkamiGałązkaAKPA

Pierogi z suszonymi śliwkami

  • 1 kilogram mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • gorąca woda
  • sól
  • 1/2 kilograma suszonych śliwek
  • 500 mililitrów śmietany (o 18-procentowej zawartości tłuszczu)

Kluski rozgarnywane zwane sapką

  • 1 kilogram mąki pszennej razowej
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka soli
  • 200 gramów boczku (opcjonalnie 1 litr mleka lub 1/2 kostki masła)
Sapka
SapkaDariusz GałązkaAKPA
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?