Pyszne naleśniki z krabem zapiekane pod beszamelem według przepisu Ewy Wachowicz

Beata Maj
W "halo tu polsat" celebrujemy ogromny sukces Ewy Wachowicz, która kilkanaście dni temu zdobyła ostatni szczyt korony najwyższych wulkanów ziemi. Jest to idealny moment, by powspominać również poprzednie wyprawy podróżniczki, która przy okazji opowiada o swych kulinarnych wrażeniach z podróży.

W 2016 roku Ewa Wachowicz wspięła się na najwyższy wulkan świata - Ojos del Salados, mierzący 6893 m n.p.m. i leżący na pograniczu Argentyny i Chile. Był to szósty, przedostatni wówczas wulkan w koronie, którą pragnęła zdobyć Wachowicz. Wulkan ten jest nie tylko najwyższym wulkanem na świecie, ale też najwyższą górą w Chile i trzecim co do wysokości szczytem Andów. Pierwszego wejścia na szczyt Ojos del Salado dokonali Polacy - Jan Alfred Szczepański i Justyn Wojsznis w 1937 roku.
Pierwsze wrażenia Wachowicz po wejściu na szczyt wskazywały, jak trudna była to wyprawa: "Na szczycie wiało z prędkością ponad 100 km/godz. Nawet nie byłyśmy w stanie zrobić przyzwoitego zdjęcia" - mówiła podróżniczka redakcji Polsat News.
Wspominając wyprawę na szczyt najwyższego wulkanu, Ewa Wachowicz zaproponowała też kulinarną wycieczkę do Chile z owocami morza w tle. Dlatego dziś w kuchni "halo tu polsat" zapachnie naleśnikami z krabowym nadzieniem.
Przepis na naleśniki z krabem zapiekane pod beszamelem według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- ½ łyżeczki soli
- masło klarowane
- świeże zioła: tymianek
- natka pietruszki
- parmezan
Beszamel:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- ser żółty
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
Farsz:
- 5 paczek paluszków krabowych po ok. 100 g
- 500 g sera ricotta
- 1 duża śmietana kwaśna
- sól, pieprz
- sok z limonki, skórka z limonki
Przygotowanie:
Jajka wybić do miski, dodać sól, roztrzepać. Dosypać mąkę i wlać mleko (na przemian) i zmiksować. Gdy ciasto jest gładkie, rozcieńczyć wodą do konsystencji ciasta naleśnikowego (powinna być taka, jak soku malinowego). Ciasto odstawić na 20-30 minut. Gdy zgęstnieje, znowu dolać odrobinę wody. Odstawić, by odpoczęło (naleśniki zrobią się bardziej plastyczne i nie będą się rwać). Usmażyć cienkie placki - na patelni o 24 cm średnicy. Zrobić farsz. Paluszki krabowe rozdrobnić, dodać ser ricotta i śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Naleśniki posmarować farszem, boki zawinąć do środka i zwinąć rulony (podobnie jak krokiety). Ułożyć w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie. Przygotować beszamel. W rondlu roztopić masło i zrobić jasną zasmażkę. Wlać mleko i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wrzucić starty na tarce żółty ser. Wymieszać.
Naleśniki zalać beszamelem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20-25 minut (grzałka górna).
Smacznego!
Zobacz też: