Polska odpowiedź na apple pie, czyli klasyczna szarlotka według Trybańskich

Redakcja

Redakcja

Choć amerykanie mają swoje słynne apple pie, my mamy szarlotkę – pachnącą cynamonem, kruchą, złotą i kwaśną od jabłek. Tym razem ten klasyczny, polski deser upiekli Joanna i Cezary Trybańscy, udowadniając, że między sportową precyzją a domowym ciepłem naprawdę można postawić znak równości.

Szarlotka
Szarlotka123RF/PICSEL

Klasyczna szarlotka

Składniki:

  • 375 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów cukru
  • 16 gramów cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 gramów zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1 kilogram jabłek (szarej renety)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

W dużej misce połączyć mąkę, cukry i proszek do pieczenia, dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć palcami lub posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść gładkie, zwarte ciasto, w razie konieczności dodają 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto podzielić na dwie części: większą (około dwóch trzecich) wylepić dno tortownicy o średnicy 24 centymetrów, wyłożonej papierem do pieczenia, a mniejszą (jedną trzecią) schować do zamrażarki na pół godziny. Spód ciasta nakłuć widelcem i odstawić do lodówki na czas przygotowania jabłek.

Obrane, wydrążone i pokrojone w cienkie plasterki lub starte na tarce o grubych oczkach jabłka wymieszać z cukrem, cynamonem i skrobią ziemniaczaną.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, a na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto z zamrażarki, rozprowadzając je równomiernie. Piec przez 45-50 minut, aż wierzch będzie złoty i lekko chrupiący.