Polędwiczka na selerowym purée – z aksamitnym sosem pieprzowo-truskawkowym. Przepis Ewy Olejniczak

Redakcja

Redakcja

Polędwiczka z sosem
Polędwiczka z sosem123RF/PICSEL

Polędwiczka wieprzowa w sosie truskawkowo-pieprzowym – na selerowym purée

  • 500 gramów polędwiczki wieprzowej
  • 300 gramów świeżych truskawek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 mililitrów czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 korzeń selera
  • 2 ziemniaki
  • 50 mililitrów śmietanki o 30-procentowej zawartości tłuszczy
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • biały pieprz
  • sól
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?