Polędwica z dorsza i sauce hollandaise, czyli szkoła kulinarnej klasyki według Mateusza Gesslera

Redakcja

Redakcja

Dorsz w sosie holenderskim
Dorsz w sosie holenderskim123RF/PICSEL

Polędwica z dorsza w sosie holenderskim według Mateusza Gesslera

  • 2 polędwice z dorsza 
  • 1/2 cytryny 
  • 260 gramów masła 
  • 5 dużych żółtek 
  • 150 mililitrów białego wina wytrawnego 
  • 6 brokułów bimi 
  • 100 gramów żółtej fasolki 
  • 100 gramów groszku cukrowego 
  • 8 sztuk młodej marchewki 
  • 4 sztuki młodej cukinii 
  • 12 sztuk młodych ziemniaków 
  • 7 ząbków czosnku 
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu 
  • zioła prowansalskie 
  • oliwa 
  • cukier  
  • sól, pieprz