Pad thai idealny w kilku krokach. Przepis mistrza Polski w kuchni tajskiej

Kamil Olek

Kamil Olek

Pad thai
Pad thai123RF/PICSEL

Pad thai z krewetkami wg Bartosza Gawlika

  • 100 gramów makaronu ryżowego 
  • 2 jajka 
  • 1 szalotka 
  • 3 ząbki czosnku  
  • starty imbir 
  • 6 krewetek 
  • 250 gramów kiełków fasoli mung 
  • 1 dymka 
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • 15 gramów kolendry  
  • 1 limonka  
  • 1 łyżka orzechów ziemnych 
  • 10 gramów tajskiej bazylii (opcjonalnie) 
  • 3 łyżki sosu rybnego 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki soku z limonki 
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca 
  • 1 łyżeczka suszonego, kruszonego chili (opcjonalnie świeża papryczka chili) 
  • 1 łyżka masła orzechowego 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżka octu ryżowego (opcjonalnie)