Kaszotto z dynią, serem dojrzewającym i piersią kaczki. Wyczaruj cudo z kaszy gryczanej
Beata Łajca
Kasza gryczana nie kojarzy się z kuchnią wysokich lotów, lecz to niesłuszne przekonanie. Bo z tych niepozornych brązowych ziarenek Martin Gimenez Castro wyczarowuje prawdziwy rarytas. W połączeniu z pieczoną dynią, serem dojrzewającym i soczystą piersią kaczki, tworzy danie, które jest kwintesencją jesieni.
Kremowe risotto z dynią i długo dojrzewającym serem. A na nim soczysta zamarynowana w soli rozmarynowej pierś z kaczki. Czy istnieje lepszy jesienny obiad? A przepis Martina jest nie tylko genialny, ale też bardzo prosty w wykonaniu.
Kaszotto z dynią i serem dojrzewającym podane z piersią kaczki Martina Gimeneza Castro
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- 250 gramów kaszy gryczanej
- 100 gramów sera dojrzewającego 24 miesiące
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 1 łyżka posiekane estragonu
- ½ dyni hokkaido
- 1 pęczek rozmarynu
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Przygotowanie dania zacznij od kaczki. Natnij skórę piersi głęboko, ale tak, aby nie uszkodzić mięsa. Posyp je solą i pieprzem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Na zimną patelnię wrzuć pieprz i dodaj odrobinę oleju. Zacznij podgrzewać i od razu połóż kaczkę od strony skóry. Smaż chwilę, aż stanie się złota i chrupiąca, po czym odwróć na kilka minut na drugą stronę. Przełóż piersi do piekarnika i piecz 10-15 minut. Wyjmij i odłóż na bok.
Ugotuj kaszę gryczaną w posolonej wodzie. W tym czasie przygotuj dynię. Do jej zamarynowania potrzebujesz soli rozmarynowej, którą zrobisz, siekając lub rozdrabniając w malakserze pęczek rozmarynu z solą. Tak przygotowaną mieszanką, oliwą z oliwek i pieprzem posmaruj dokładnie dynię. Potem upiecz ją w piekarniku w temp. 180 stopni, aż będzie miękka i lekko brązowa.
Posiekaj czosnek i szalotkę, pokrój ser dojrzewający. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, przełóż na nią ugotowaną kaszę, dodaj czosnek i szalotkę, zamieszaj. Po chwili dodaj ser i ponownie wymieszaj. Wyjmij dynię z piekarnika i pokrój na ładne plastry. Ułóż je na talerzu, pomiędzy nimi umieść kaszotto, a na wierzchu ułóć pokrojoną w plastry pierś z kaczki.
Zobacz też: