Odrobina luksusu według Gesslera. ​Czarne risotto z przegrzebkami, szampanem i kawiorem z łososia

Kamil Olek

Kamil Olek

Mateusz Gessler
Mateusz GesslerDariusz GałązkaAKPA

Risotto venere nero z małżami świętego Jakuba i szampanem

  • 40 gramów masła klarowanego
  • 1 duża szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 160 gramów ryżu venere nero
  • 120 mililitrów szampana (opcjonalnie wytrawnego wina musującego)
  • 800 mililitrów gorącego bulionu warzywnego (opcjonalnie rybnego)
  • 40 gramów zimnego masła
  • 70 gramów tartego parmezanu
  • 1 cytryna
  • 20 gramów posiekanej natki pietruszki
  • posiekane orzechy włoskie
  • 1 puszka ikry z łososia
  • 6 przegrzebków
  • 70 gramów masła klarowanego
  • 5 listków świeżej szałwii
  • sól, pieprz
  • jadalne kwiaty