Nie tylko na słodko. Wincenty Zawadzkiej staropolskie pączki z mięsem i ich wegańska alternatywa

Kamil Olek

Kamil Olek

Pączki z mięsem
Pączki z mięsem123RF/PICSEL

Pączki z mięsem według przepisu Wincenty Zawadzkiej

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 300 mililitrów ciepłego mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka
  • 250 gramów polędwicy wołowej
  • 250 gramów tłuszczu wołowego (opcjonalnie wieprzowego)
  • 2 cebule
  • 3 łyżki bulionu wołowego
  • sól, pieprz
  • smalec (opcjonalnie olej rzepakowy)

Wegańskie pączki z "niemięsem" inspirowane "Kucharką litewską"

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 300 mililitrów ciepłego mleka roślinnego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 125 gramów wędzonego tofu
  • 125 gramów granulatu sojowego (namoczonego wcześniej w bulionie warzywnym)
  • 2 cebule
  • 3 łyżki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?