Najsłynniejsza sałatka świata nie zawiera sałaty. Jak zrobić ją poprawnie?
Beata Łajca
Królowa wśród przystawek i najsłynniejsza sałatka świata ma w sobie wszystko to, co najlepsze. Przy okazji jest bardzo szybka i łatwa w wykonaniu. Na talerzu sprawdzi się w roli głównej, albo jako dodatek do mięsa. To niezrównana towarzyszka grilla, którą warto zrobić także jesienią i zimą, aby przywołać wspomnienia minionych wakacji. Wariacji na temat tego specjału jest wiele, ale prawdziwą sałatkę grecką zrobisz tylko z tego przepisu.
Sałatka grecka jest bez wątpienia najsłynniejsza na świecie, ale nawet w dobrych restauracjach często podaje się ją źle. Bo w sałatce greckiej nie ma sałaty! Ani lodowej, ani żadnej innej. Składa się tylko z warzyw, oliwek i greckiego sera. I wcale nie podaje się jej też z winegretem. Jak zrobić prawdziwą sałatkę grecką?
Jak zrobić prawdziwą sałatkę grecką?
Żeby uzyskać naprawdę grecki smak sałatki, kluczowe są trzy składniki: oliwki, oliwa i feta. Najlepiej skorzystać z oryginalnych produktów, importowanych z krajów basenu Morza Śródziemnego, które teraz można dostać w każdym supermarkecie. Przyzwyczailiśmy się do mocnego, słonego smaku serów nazywanych "sałatkowymi" i stylizowanych na fetę. Ale do sałatki warto wybrać to, co rzeczywiście zasługuje na miano greckiej fety.
Składniki na 5 porcji:
- 250 g fety
- 2-3 dojrzałe pomidory
- 1 czerwona cebula
- 150 g oliwek czarnych oliwek bez pestek
- kilka ogórków (około 200 g)
- mała zielona papryka
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie sałatki greckiej jest błyskawiczne. Zacznij od umycia i osuszenia warzyw. Oliwki odcedź z zalewy. Fetę wyjmij z opakowania i również pozbądź się nadmiaru wilgoci. Ogórków nie musisz obierać ze skórki - właśnie tak podaje się je w Grecji. Ale jeżeli nie przepadasz za taką formą ich podania, nic nie stoi na przeszkodzie, aby skórkę usunąć.
Jak to w każdej sałatce - liczy się sposób krojenia składników. Pomidory pokrój tak, aby dało się je zjeść "na jeden kęs". Niezbyt drobno, bo rozpłyną się i stracą chrupkość. Ogórki możesz pokroić w dużą kostkę lub grubsze plasterki. Cebulę najlepiej w cienkie pióra. Oliwki pozostaw w całości. Wrzuć wszystkie warzywa do miski, dodaj sól i pieprz i lekko wymieszaj.
Pokrój fetę - w kostkę, lub paseczki. Podziel sałatkę na porcję, a na wierzchu każdej z nich ułóż kawałki sera. Polej wszystko obficie oliwą i posyp suszonym oregano. Gotowe!
Zobacz także: