Najlepszy sposób na przechowywanie jabłek. Zachowają świeżość przez miesiące
Beata Łajca
Wczesna jesień to idealny moment na zaopatrzenie się w większą ilość jabłek. Chociaż są dostępne przez cały rok, to właśnie teraz mają najlepszy smak i najniższą cenę, a odpowiednio przechowywane pozostaną soczyste i chrupiące przez wiele miesięcy. Jak najlepiej przechowywać jabłka w domu? Czy można trzymać je w lodówce?
Jabłka na zimę - nie myj i zostaw szypułki
Jeżeli kupiłaś większa ilość jabłek, musisz je potraktować wyjątkowo. Najważniejsze są trzy zasady:
- Nie myj ich. Niemyte owoce znacznie dłużej opierają się procesom gnilnym.
- Nie usuwaj szypułek i liści, aby były dłużej świeże.
- Dokładnie przejrzyj owoce zanim je zmagazynujesz i w pierwszej kolejności wykorzystaj te, które mają plamki i niedoskonałości lub zostały obtłuczone. Owoce ze śladami pleśni wyrzuć w całości.
Przebrane owoce muszą znaleźć się w odpowiednim środowisku. Jabłka najbardziej lubią chłód, dobrą cyrkulację powietrza i wilgoć. Dlatego najlepszym miejscem do przechowywania ich w domu będzie piwnica.
Jak przechowywać jabłka w piwnicy?
Producenci owoców magazynują jabłka w wielkich chłodniach, w których temperatura nie przekracza 4 stopni, ale nigdy nie spada poniżej zera. Najbardziej zbliżone do tych warunki panują właśnie w naszych piwnicach, które zazwyczaj są też dość wilgotne.
Jeżeli masz piwnicę lub komórkę lokatorską, która znajduje się pod poziomem gruntu, właśnie tam przechowaj swoje zapasy jabłek. Najlepiej rozłożyć je w czystych, drewnianych skrzynkach, wyłożonych papierem lub gazetami.
Owoców w jednej skrzyni nie może być zbyt dużo. Dobrze, gdy są to tylko dwie, maksymalnie trzy warstwy. Ważne jest to, aby każde jabłko miało dostęp do świeżego powietrza. Skrzyni z jabłkami lepiej nie przykrywać, a owoce trzeba przejrzeć raz na jakiś czas i w pierwszej kolejności korzystać z tych, które zaczynają tracić świeżość. A co zrobić, gdy piwnicy brak?
Jak przechowywać jabłka w domu?
W naszych domach trudno znaleźć miejsce, w którym będzie odpowiednio niska temperatura. Można jednak zadbać o dobrą wilgotność i zapewnić jabłkom dostęp powietrza.
Jabłka można przechowywać w najniższej szafce kuchennej albo dużej szafie, z dala od źródeł ciepła, ułożone w drewnianych skrzynkach, dokładnie tak jak w piwnicy. Aby zadbać o wilgotność obok jabłek warto postawić pojemnik z wodą. Do tak przechowywanych jabłek trzeba będzie często zaglądać, aby je przewietrzyć.
A co z balkonem? Czy nada się do przechowywania jabłek? Z pewnością przyda się późną jesienią i zimą, ale tylko wtedy, gdy nie jest nasłoneczniony. Jabłka będzie trzeba zabrać z balkonu, gdy temperatura spadnie poniżej zera.
Czy jabłka można przechowywać w lodówce?
Jak najbardziej, a idealna do tego celu jest szuflada na owoce i warzywa. Jabłka przechowywane w lodówce zachowują świeżość od tygodnia do nawet kilkunastu dni. Jeżeli chcesz je w ten sposób przechować, również powinnaś je dobrze obejrzeć i pozbyć się tych, które grożą szybkim zepsuciem.
Gdy kupujesz tylko kilka jabłek i wiesz, że zostaną skonsumowane w ciągu najbliższych dni, nie musisz ich nawet chować do lodówki. Świetnie sobie poradzą na stole czy kuchennym blacie, byleby tylko nie były wystawione na światło słoneczne.
Robienie zapasów jabłek na zimę jesienią to świetny pomysł. Oszczędzasz w ten sposób pieniądze i masz stały dostęp do owoców tak uniwersalnych, że można je wykorzystywać zarówno do deserów, jak i dań głównych.