Najlepsze ciasto czekoladowe, które powstało... przez przypadek. Przepis na idealne lava cake
Kamil Olek
Ciasto czekoladowe to dla wielu deser idealny i nie ma co się temu dziwić. Od czasu do czasu można jednak pozwolić sobie na równie smaczną (a może i smaczniejszą) wariację na jego temat, a mianowicie – przygotować lava cake z rozpływającym się wnętrzem. Przedstawiamy przepis na tę czekoladową gratkę, a przy okazji wyjaśniamy, jakim cudem powstała ona... przez przypadek.
Ciasto z... przypadku. Przepis na lava cake w interpretacji Ewy Wachowicz
Lava cake to stosunkowo młody deser, powstał bowiem dopiero w latach 80. XX wieku. I choć, jak bywa w większości podobnych przypadków, prawo do nazywania się twórcą przepisu rości sobie co najmniej kilka osób, w większości źródeł pojawia się jednak nazwisko amerykańsko-francuskiego szefa kuchni Jeana-Georgesa Vongerichtena. To on jako pierwszy miał stworzyć czekoladowe ciasto z płynnym wnętrzem, podobno doszło do tego, gdy za szybko wyciągnął z pieca wypiek z zupełnie innej receptury. Nie ma jednak tego złego, co by na dobre nie wyszło i dzięki pośpiechowi kucharza możemy dziś cieszyć się deserem idealnym. Nie inny jest również i przepis na niego według Ewy Wachowicz.
Składniki:
- 150 gramów gorzkiej czekolady (z 70% zawartości kakao)
- 150 gramów masła
- 100 gramów cukru pudru
- 3 jajka
- 30 gramów mąki
Ponadto:
- maliny
- lody waniliowe lub miętowe
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło oraz cukier puder. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać jajka i mąkę i wymieszać.
Aluminiowe foremki lub ceramiczne kokilki wysmarować masłem oraz oprószyć mąką. Wlać masę czekoladową (nie wyżej, niż do 2/3 wysokości foremki) i włożyć do zamrażarki na 2 godziny.
Po tym czasie piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawać z malinami oraz lodami waniliowymi. Deser idealnie skomponuje się także z lodami miętowymi. Najlepsze ciasto na świecie gotowe do podania!