Na szybki obiad lub imprezowy stół – kaszanka z jabłkiem i kiełbaskowe spaghetti według Ewy Olejniczak
Niektóre przepisy zaskakują swoją prostotą, inne – tym, jak szybko znikają z talerzy. Ewa Olejniczak proponuje dwa dania, które łączą domowy smak z dziecięcą radością. Kaszanka z jabłkiem w wersji "na grzankę" to ukłon w stronę klasyki w lekkim, zabawnym wydaniu. A spaghetti z białą kiełbaską i pomidorowym sosem? To z kolei domowy comfort food, który zachwyci nie tylko najmłodszych.

Kaszanka z jabłkiem i grzankami
Składniki:
- 300 gramów kaszanki
- 2 małe jabłka
- bagietka
- masło
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Połowę jednego jabłka pokroić w cienkie półplastry i podsmażyć na maśle. Resztę obrać i pokroić w drobną kostkę, po czym dodać na patelnię i smażyć razem z kaszanką, rozdrabniając ją i dokładnie mieszając.
Bagietkę pokroić pod kątem na długie kromki i podsmażyć z obu stron na maśle. Na każdej grzance ułożyć porcję kaszanki z jabłkiem, a następnie udekorować plasterkami jabłka i natką.
Spaghetti z białą kiełbaską i sosem pomidorowym
Składniki:
- 750 gramów białej kiełbasy
- 500 gramów makaronu spaghetti
- 700 mililitrów passaty pomidorowej z ziołami
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki tartego sera
- świeża bazylia
- oregano
- olej
- sól
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać, kiełbasę pokroić w plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek, dodać kiełbasę, a po chwili wlać passatę i dorzucić zioła. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, a następnie przełożyć go bezpośrednio do sosu i dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze, posypać serem i ozdobić listkami bazylii.