Na co dzień – NBA, po godzinach – cucina italiana. Tagliatelle z krewetkami z przepisu Trybańskich
Choć na co dzień kojarzy się z eleganckimi kolacjami i włoskimi trattoriami, ten makaron to danie proste, szybkie i efektowne. Cezary Trybański wraz z żoną udowadnia, że po godzinach spędzonych na parkiecie można wskoczyć do kuchni i wyczarować coś, co smakuje jak wspomnienie letnich wakacji w Ligurii – z czosnkiem, winem, pomidorkami i odrobiną słońca.

Tagliatelle z krewetkami, cukinią i pomidorkami
Składniki:
- 300 gramów makaronu tagliatelle
- 250 gramów krewetek (obranych)
- 200 gramów cukinii
- 200 gramów pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 100 mililitrów białego wina wytrawnego
- 100 mililitrów bulionu warzywnego lub drobiowego
- 50 gramów startego parmezanu
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotować makaron tagliatelle al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zachowując 1/2 szklanki wody z gotowania.
Cukinię pokroić w cienkie półplasterki, a pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, czosnek posiekać, a krewetki osuszyć.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić krewetki i smażyć po 2 minuty z każdej strony, po czym odłożyć na talerz. Dodać resztę oliwy, zeszklić czosnek, po czym dorzucić cukinię i smażyć 3-4 minuty, a następnie pomidorki i podsmażyć kolejne 2 minuty. Wlać wino, odparować przez 1-2 minuty, a następnie dolać bulion i gotować jeszcze 2-3 minuty.
Włożyć krewetki z powrotem, dodać makaron i wymieszać. W razie potrzeby dodać wodę z gotowania. Na koniec dodać parmezan, natkę pietruszki i doprawić solą oraz pieprzem.