Na co dzień – NBA, po godzinach – cucina italiana. Tagliatelle z krewetkami z przepisu Trybańskich

Redakcja

Redakcja

Choć na co dzień kojarzy się z eleganckimi kolacjami i włoskimi trattoriami, ten makaron to danie proste, szybkie i efektowne. Cezary Trybański wraz z żoną udowadnia, że po godzinach spędzonych na parkiecie można wskoczyć do kuchni i wyczarować coś, co smakuje jak wspomnienie letnich wakacji w Ligurii – z czosnkiem, winem, pomidorkami i odrobiną słońca.

Tagliatelle z krewetkami
Tagliatelle z krewetkami123RF/PICSEL

Tagliatelle z krewetkami, cukinią i pomidorkami

Składniki:

  • 300 gramów makaronu tagliatelle
  • 250 gramów krewetek (obranych)
  • 200 gramów cukinii
  • 200 gramów pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 mililitrów białego wina wytrawnego
  • 100 mililitrów bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 50 gramów startego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotować makaron tagliatelle al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zachowując 1/2 szklanki wody z gotowania.

Cukinię pokroić w cienkie półplasterki, a pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, czosnek posiekać, a krewetki osuszyć.

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić krewetki i smażyć po 2 minuty z każdej strony, po czym odłożyć na talerz. Dodać resztę oliwy, zeszklić czosnek, po czym dorzucić cukinię i smażyć 3-4 minuty, a następnie pomidorki i podsmażyć kolejne 2 minuty. Wlać wino, odparować przez 1-2 minuty, a następnie dolać bulion i gotować jeszcze 2-3 minuty.

Włożyć krewetki z powrotem, dodać makaron i wymieszać. W razie potrzeby dodać wodę z gotowania. Na koniec dodać parmezan, natkę pietruszki i doprawić solą oraz pieprzem.