​Mule z sosem winno-maślanym z szynką parmeńską według Mateusza Gesslera

Redakcja

Redakcja

Aktualizacja
Mateusz Gessler
Mateusz GesslerAKPA

Przepis na mule z sosem winno-maślanym z szynką parmeńską

  • 1 kg muli bouchot
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szt. papryczka chilli
  • 5 szt. pomidorki cherry
  • 1/4 szt. cytryna
  • 1 szt cebuli szalotki
  • 2 plastry szynki dojrzewającej
  • 100 g masła
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 szt. chilli czuszki
  • 30 g natki pietruszki
  • 10 szt. zielonego pieprzu w zalewie
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 szt. bagietka francuska
  • 30 g oliwy pomace
  • 1 szt. gałązka rozmarynu

Przepis na mule w sosie pomidorowym z ndują

  • 1 kg muli bouchot
  • 3 ząbki czosnku
  • 1szt papryczki chilli
  • 200 g pomidorów z puszki w całości
  • 1 szt cebuli szalotki
  • 100 g kiełbasy nduja
  • 70 g masła 82%
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 30 g kolendra
  • 10 szt. zielonego pieprzu w zalewie
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 szt bagietka francuska
  • 30 g oliwa pomace
  • 1 szt gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz, cukier - do smaku