​Mule z sosem winno-maślanym z szynką parmeńską według Mateusza Gesslera

Redakcja

Redakcja

Aktualizacja

Owoce morza kochają aromat masła i wina, a tego nie brakuje w przepisie, który dziś w "halo tu polsat" prezentuje Mateusz Gessler. Jego mule z sosem winno-maślanym występują w duecie z szynką parmeńską, która podbija smak potrawy ostrą nutą. Szef podaje mule w towarzystwie pomidorków cherry i chrupiącej bagietki. Czy wyobrażacie sobie lepsze połączenie smaków?

Mateusz Gessler
Mateusz GesslerAKPA

Przepis na mule z sosem winno-maślanym z szynką parmeńską

Składniki:

  • 1 kg muli bouchot
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szt. papryczka chilli
  • 5 szt. pomidorki cherry
  • 1/4 szt. cytryna
  • 1 szt cebuli szalotki
  • 2 plastry szynki dojrzewającej
  • 100 g masła
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 szt. chilli czuszki
  • 30 g natki pietruszki
  • 10 szt. zielonego pieprzu w zalewie
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 szt. bagietka francuska
  • 30 g oliwy pomace
  • 1 szt. gałązka rozmarynu

Przygotowanie: 

W garnku o grubym dnie lub głębokiej patelni z przykrywką nagrzać oliwę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, chilli i czosnek w plasterki, natkę drobno posiekać bez łodyg. Na rozgrzaną patelnię dodać cebulę, zielony pieprz z czosnkiem i zeszklić, porwać w palcach drobno szynkę i wrzucić na patelnię. Wrzucić oczyszczone opłukane i osuszone mule bez tych połamanych oraz rozmaryn, dodać wedle upodobań chilli, zamieszać kilka razy, dodać wino, doprawić wstępnie do smaku solą, przykryć na 1/2 min. Zmniejszyć ogień, zagęścić zimnym masłem, dodać pomidorki cherry i natkę pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem i cytryną. Podawać z bagietką francuską.

Smacznego!

Przepis na mule w sosie pomidorowym z ndują

Składniki:

  • 1 kg muli bouchot
  • 3 ząbki czosnku
  • 1szt papryczki chilli
  • 200 g pomidorów z puszki w całości
  • 1 szt cebuli szalotki
  • 100 g kiełbasy nduja
  • 70 g masła 82%
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 30 g kolendra
  • 10 szt. zielonego pieprzu w zalewie
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 szt bagietka francuska
  • 30 g oliwa pomace
  • 1 szt gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz, cukier - do smaku 

Przygotowanie :

W garnku o grubym dnie lub głębokiej patelni z przykrywką nagrzać oliwę. Cebulę pokroić w drobną kostkę,  chilli i czosnek w plasterki, kolendrę drobno posiekać bez łodyg. Na rozgrzaną patelnię dodać cebulę, czosnek i zeszklić, porwać w placach nduję i wrzucić na patelnie. Wrzucić oczyszczone, opłukane i osuszone mule bez tych połamanych oraz rozmaryn, dodać wedle upodobań chilli, zamieszać kilka razy, dodać wino, zagotować, dodać pomidory doprawić wstępnie do smaku solą, przykryć na 1 / 2 min. Zmniejszyć ogień, zagęścić zimnym masłem, dodać pomidorki cherry i natkę pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem i cytryną. Podawać z bagietką francuską.

Zobacz też: