Mule z sosem winno-maślanym z szynką parmeńską według Mateusza Gesslera

Redakcja
Owoce morza kochają aromat masła i wina, a tego nie brakuje w przepisie, który dziś w "halo tu polsat" prezentuje Mateusz Gessler. Jego mule z sosem winno-maślanym występują w duecie z szynką parmeńską, która podbija smak potrawy ostrą nutą. Szef podaje mule w towarzystwie pomidorków cherry i chrupiącej bagietki. Czy wyobrażacie sobie lepsze połączenie smaków?

Przepis na mule z sosem winno-maślanym z szynką parmeńską
Składniki:
- 1 kg muli bouchot
- 4 ząbki czosnku
- 1 szt. papryczka chilli
- 5 szt. pomidorki cherry
- 1/4 szt. cytryna
- 1 szt cebuli szalotki
- 2 plastry szynki dojrzewającej
- 100 g masła
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 1 szt. chilli czuszki
- 30 g natki pietruszki
- 10 szt. zielonego pieprzu w zalewie
- sól, pieprz do smaku
- 1 szt. bagietka francuska
- 30 g oliwy pomace
- 1 szt. gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie lub głębokiej patelni z przykrywką nagrzać oliwę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, chilli i czosnek w plasterki, natkę drobno posiekać bez łodyg. Na rozgrzaną patelnię dodać cebulę, zielony pieprz z czosnkiem i zeszklić, porwać w palcach drobno szynkę i wrzucić na patelnię. Wrzucić oczyszczone opłukane i osuszone mule bez tych połamanych oraz rozmaryn, dodać wedle upodobań chilli, zamieszać kilka razy, dodać wino, doprawić wstępnie do smaku solą, przykryć na 1/2 min. Zmniejszyć ogień, zagęścić zimnym masłem, dodać pomidorki cherry i natkę pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem i cytryną. Podawać z bagietką francuską.
Smacznego!
Przepis na mule w sosie pomidorowym z ndują
Składniki:
- 1 kg muli bouchot
- 3 ząbki czosnku
- 1szt papryczki chilli
- 200 g pomidorów z puszki w całości
- 1 szt cebuli szalotki
- 100 g kiełbasy nduja
- 70 g masła 82%
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 30 g kolendra
- 10 szt. zielonego pieprzu w zalewie
- sól, pieprz do smaku
- 1 szt bagietka francuska
- 30 g oliwa pomace
- 1 szt gałązka rozmarynu
- sól, pieprz, cukier - do smaku
Przygotowanie :
W garnku o grubym dnie lub głębokiej patelni z przykrywką nagrzać oliwę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, chilli i czosnek w plasterki, kolendrę drobno posiekać bez łodyg. Na rozgrzaną patelnię dodać cebulę, czosnek i zeszklić, porwać w placach nduję i wrzucić na patelnie. Wrzucić oczyszczone, opłukane i osuszone mule bez tych połamanych oraz rozmaryn, dodać wedle upodobań chilli, zamieszać kilka razy, dodać wino, zagotować, dodać pomidory doprawić wstępnie do smaku solą, przykryć na 1 / 2 min. Zmniejszyć ogień, zagęścić zimnym masłem, dodać pomidorki cherry i natkę pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem i cytryną. Podawać z bagietką francuską.
Zobacz też: