Kulinarne multi-kulti, czyli Martina Castro sałatka... na ciepło. Z jarmużem, brukselką i łososiem
Redakcja
Kuchnia to nie tylko setki smaków, ale też tysiące opowieści – o ludziach, miejscach czy tradycjach. Sałatka (a może "sałatka"?) Martina Gimeneza Castro to zaś historia, w której znaleźć można produkty na pierwszy rzut oka niepołączalne. Innymi słowy – kulinarne multi-kulti, w którym spotykają się wpływy śródziemnomorskie i skandynawskie, a także trendy charakterystyczne dla kuchni fusion. Jarmuż, król superfoods, łączy się bowiem z wędzonym na ciepło łososiem, który przywodzi na myśl norweskie fiordy. Dodatkiem jest aromatyczny włoski parmezan, a także marynowane pomidory i lekko podprażona brukselka – wszystko podane na ciepło, by wydobyć głębię smaków. A więc... gotowi na smakową przygodę?
"Sałatka" z jarmużem i wędzonym łososiem według Martina Gimeneza Castro
Składniki:
- 200 gramów liści jarmużu
- 1/2 cukinii
- 100 gramów brukselki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 200 gramów łososia wędzonego na ciepło
- 1 malinowy pomidor
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżki suszonego oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni z niewielką ilością oliwy podsmażyć pomidora pokrojonego w łódeczki, a następnie przełożyć go do miseczki, dodać oliwę, sól, pieprz i oregano.
Na tej samej patelni podsmażyć cukinię pokrojoną w półcentymetrowe plastry, po czym smażyć przez 2 minuty. Dodać posiekany czosnek, następnie dorzucić blanszowaną i pokrojoną w ćwiartki brukselkę, na końcu zaś – liście jarmużu. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z tartym parmezanem, marynowanymi pomidorami i kawałkami wędzonego na ciepło łososia.