Mule z sosem śmietankowym według przepisu Martina Castro
Beata Maj
Wykwintna kolacja, a może romantyczna randka we dwoje? A może po prostu masz ochotę na pyszne owoce morza z wyjątkowo smacznym sosem? Dziś w kuchni "halo tu polsat" Martin Castro, który specjalizuje się w oceanicznych smakach, proponuje prosty przepis na mule z sosem śmietankowym.
Do wykonania tej potrawy nie potrzebujesz zbyt wielu składników, ważne jednak, by grające tu pierwsze skrzypce mule były świeże i pachnące. Jeśli któraś z nich nie otworzy się podczas smażenia, wyrzuć ją, bo jest nieświeża. Pamiętaj też, że jeśli kupujesz świeże mule, a nie chcesz ich użyć od razu, przechowuj je w lodówce. Jeśli jest zbyt ciepło, mule same się otwierają, nie czekają, aż zaprosisz je na patelnię.
Mule z sosem śmietankowym według przepisu Martina Castro
Składniki:
- 0,5 kg świeże mule
- 1 koper włoski
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 szklanka białego wina
- 250 ml śmietanki 18%
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W garnku z olejem smażymy najpierw posiekany czosnek, potem dodajemy cebulę pokrojoną w plasterki, na koniec dodajemy koper włoski. Smażymy razem kilka minut i dodajemy mule. Mieszamy i smażymy mule z pokrywką parę minut. Dodajemy białe wino i dusimy około 3-4 minuty, kiedy mule się otworzą. Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!