Mule z sosem śmietankowym według przepisu Martina Castro

Beata Maj

Beata Maj

Wykwintna kolacja, a może romantyczna randka we dwoje? A może po prostu masz ochotę na pyszne owoce morza z wyjątkowo smacznym sosem? Dziś w kuchni "halo tu polsat" Martin Castro, który specjalizuje się w oceanicznych smakach, proponuje prosty przepis na mule z sosem śmietankowym.

Mule w sosie śmietanowym
Mule w sosie śmietanowym123RF/PICSEL

Do wykonania tej potrawy nie potrzebujesz zbyt wielu składników, ważne jednak, by grające tu pierwsze skrzypce mule były świeże i pachnące. Jeśli któraś z nich nie otworzy się podczas smażenia, wyrzuć ją, bo jest nieświeża. Pamiętaj też, że jeśli kupujesz świeże mule, a nie chcesz ich użyć od razu, przechowuj je w lodówce. Jeśli jest zbyt ciepło, mule same się otwierają, nie czekają, aż zaprosisz je na patelnię.

Mule z sosem śmietankowym według przepisu Martina Castro

Składniki: 

  • 0,5 kg świeże mule
  • 1 koper włoski
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka białego wina
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól 
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

W garnku z olejem smażymy najpierw posiekany czosnek, potem dodajemy cebulę pokrojoną w plasterki, na koniec dodajemy koper włoski. Smażymy razem kilka minut i dodajemy mule. Mieszamy i smażymy mule z pokrywką parę minut. Dodajemy białe wino i dusimy około 3-4 minuty, kiedy mule się otworzą. Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!