Lubelszczyzna w duchu "zero waste". O najsmaczniejszym "resztkowym" daniu, które zawsze wychodzi

Kamil Olek

Kamil Olek

Forszmak
Forszmak123RF/PICSEL

Kilka słów o forszmaku i przepis prosto z Lubelszczyzny

  • około 500 gramów mięsnych resztek (na przykład wędlin lub pieczonego wcześniej mięsa; opcjonalnie – podsmażonej uprzednio wieprzowiny bądź indyka) 
  • około 250 gramów wędzonego boczku lub/i wędzonej kiełbasy 
  • 1 spora cebula 
  • 4-5 pieczarek 
  • 2 dowolne papryki 
  • 3-4 ogórki kiszone 
  • 2 ząbki czosnku 
  • około 1 litra bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 3 liście laurowe 
  • 6 ziaren ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia 
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?