Łosoś w kaparowo-kremowej oprawie – z ziemniaczanym purée i cukiniowym "makaronem". Receptura Mateusza Gesslera

Redakcja

Redakcja

Łosoś z kaparami
Łosoś z kaparami123RF/PICSEL

Stek z łososia z kaparowym sosem, cukiniowymi wstążkami i ziemniaczanym purée

  • 2 steki z łososia ze skórą (po około 175 gramów)
  • 40 gramów masła klarowanego
  • skórka i sok z cytryny
  • 1 duża cukinia
  • 30 gramów oliwy
  • 100 mililitrów białego wina
  • 10 pomidorków cherry
  • 10 gramów świeżej kolendry
  • zielony pieprz w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 200 gramów śmietany kremówki
  • 60 gramów drobnych kaparów
  • kilka łyżek zalewy z kaparów
  • natka pietruszki
  • 600 gramów ziemniaków
  • 80 gramów śmietany
  • 100 mililitrów mleka
  • 160 gramów masła
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz